
Tema / Bornholm i bøgernes verden: en guide til solskinsøen
Vi er mange, der har et forhold til den næst-østligste ø i kongeriget: Bornholm. Jeg har selv besøgt øen mange gange, og herunder har jeg fundet nogle bøger frem om øen, som både udforsker dens gourmet-køkken, seværdigheder og interessante danmarkshistorie.
Nogle var måske på lejrskole på Bornholm i folkeskolen, som jeg selv. Andre kender måske Bornholm fra den gamle Far til fire-film, Far til fire på Bornholm og sangen deri, ”Bornholm, Bornholm, Bornholm”. Eller også er man så heldig at bo på den smukke solskinsø. Da jeg selv besøgte øen som 14-årig, var det ikke alt på øen, der var lige interessant i mine teenageøjne. I dag kommer jeg der ofte, og derfor har jeg også læst en del bøger, der omhandler eller foregår på øen.
Turen går til Bornholm
Hvis man har planer om at besøge øen denne sommer, er det selvfølgelig oplagt at starte med Turen går til Bornholm. Her kommer man fint rundt på øen med anbefalinger til gode museer, spisesteder og andre dejlige pletter på øen. Helt i den vanlige stil for serien.
Madelskerens guide til solskinsøen
Bornholm er jo efterhånden også kendt som en gourmet-ø med kendte og lækre restauranter og gårdbutikker, der bugner med lokale råvarer. I bogen Bornholm - folk, fæ og foodies får du tips til nogle af disse steder på øen, som enhver madelsker vil dåne over. Der er et par enkelte nye steder, som jeg endnu ikke har besøgt!
Det historiske Bornholm
For nogen er Bornholm også kendt som den del af landet, der ikke blev befriet sammen med resten af Danmark d. 5. maj 1945. Jeg måtte selv for nyligt genopfriske den del af min danmarkshistorie. Det gjorde jeg i selskab med Bent Jensen, der har skrevet Den lange befrielse: Bornholm besat og befriet 1945-1946. Du kan se flere forslag til historiebøger om Bornholm og Anden Verdenskrig via dette link.
Bornholm i bøgernes verden
For dem, som ikke har planer om at besøge Bornholm i den nærmeste fremtid, er der stadig mulighed for at rejse til øen i bøgernes verden. Lokale forfattere som Dennis Gade Kofod, Pernille Boelskov og Birgithe Stender-Jensen tager alle udgangspunkt i deres eget lokalmiljø i deres romaner, omend på hver sin måde. Pernille Boelskov og Birgithe Stender-Jensen skriver ø-krimier, og heri er der en god del spænding med lokalkolorit. Dennis Gade Kofod skriver også romaner med stærke miljøbeskrivelser, men her krydres fortællingerne med lokale sagn og en minimalistisk fortællestil, som i romanen Genfærd.
God tur til Bornholm – hvad enten det bliver i bøgernes eller virkelighedens verden!
/Lone, Esbjerg Bibliotek