Tema / Danske klassikere

Kender du de danske klassikere? Og læser du dem? Måske du har læst H.C. Andersens eventyr? Men hvad med Henrik Pontoppidans verdensberømte udviklingsroman eller Karen Blixens erindringer om Afrika?

 

En klassiker er en bog, som formår at fascinere og inspirere på tværs historien. Det er et værk, som stadig har værdi i dag, selvom det er skrevet for mange år siden. Det kan fx være romaner, som beskriver storslåede dannelsesrejser eller kvindens stilling i samfundet.  Danmark har haft masser af dygtige forfattere, der har skabt både store og små klassikere, som vi stadig taler om i dag. Og jeg har fundet et udvalg frem her, som kan læses igen og igen.

 

H.C. Andersen

Den mest kendte danske forfatter er nok H.C. Andersen (1805-1875). Han skrev både skuespil, romaner, digte, rejsebøger og selvbiografier, men det var eventyr, der gjorde ham verdensberømt. Blandt hans mest berømte værker er Den grimme ælling og Den lille havfrue, der alle er elsket af både børn og voksne fra hele verden.
 

Eksistentialismens fader

Søren Kierkegaard (1813-1855) levede på samme tid med H.C. Andersen. Mens han levede, blev Kierkegaard set ned på, og københavnske tegnere gik aldrig glip af en mulighed for at fremstille ham som en latterlig skikkelse med en kæmpe næse. Men i dag betragtes han som en af ​​de største filosoffer i sit århundrede. Hans bøger Enten/Eller og Begrebet angst er blandt hans mesterværker. Han mente, at den menneskelige eksistens højeste opgave var at blive sig selv i etisk og religiøs forstand.

 

En dyb kærlighed til Afrika og dets folk

Karen Blixen (1885-1962) kan være det 20. århundredes største danske forfatter. I rejste hun med sin mand til Afrika for at hjælpe med at drive en kaffeplantage. Hun blev der i 17 år, og i sin bog Den afrikanske farm skrev hun om sin forkærlighed for Afrika og dets folk. Bogen blev senere tilpasset på skærmen, og filmen med Meryl Streep i hovedrollen vandt flere Oscars.

 

Henrik Pontoppidan

Henrik Pontoppidans (1857-1943) modtog i 1917 Nobelprisen for Litteratur for sin berømte udviklingsroman Lykke-Per, der handler om den jyske præstesøn Per Sidenius' søgen efter det lykkelige liv. Pontoppidans romaner og noveller forsøger at skildre og blive klogere på den menneskelige natur og psyke, og har alle spillet en stor rolle for det moderne gennembrud i Danmark.

 

Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsens (1917-1976) direkte og ærlige beskrivelser af sin barndom i Københavns slumkvarterer er stadig kraftfulde i dag. Ditlevsen levede et problemfyldt liv, kæmpede med alkohol- og stofmisbrug og døde for egen hånd i 1976.

 

Nedenfor kan du finde endnu flere gode danske klassikere, som enhver bør sigte efter at læse, og som du helt sikkert vil støde på i folkeskolen og i gymnasiet.