Mark med solsikker og ben, der stikker op

Tema / De fik mig til at grine

Gode grin kan man ikke få for mange af, men det er sjældent, jeg får de store grineflip, når jeg læser. Ofte læser jeg om ret dystre og smertefulde emner, men jeg kan dog huske en del bøger, der virkelig fik mig til at grine. Og den slags læseminder er værd at samle på og anbefale til andre læsere.

 

En perlerække af gode grin

Ofte er det faktisk i kontrasten til det meget uhyggelige og vanvittige at humor giver mig nogle forløsende grin. Den type sort humor, eller galgenhumor, med masser af absurde påfund midt i alt det forfærdelige, har jeg her fundet en perlerække af. Øverst på min anbefalingsliste er helt klart Hanne Højgaard Viemoses HHV, FRSHWN - Dødsknalet i Amazonas. Den er én af mine absolut største læseoplevelser de senere år, og den fik mig både til at grine og græde mange gange undervejs. Den omtales nogle gange som treeren i hendes romantrilogi, hvor den ligeledes ustyrligt morsomme Hannah er nummer et. Den har også meget sort humor og skæve betragtninger af livet som ungt, rejsende menneske, så vil man have hele pakken, kan man begynde der.

 

Vanvittigt sjovt

På min all time top 10 over bedste læseoplevelser er Kurt Vonneguts klassiker Slagtehal fem, der på enormt vellykket vis blander bombningen af Dresden under Ander Verdenskrig med rumvæsener og sci-fi. Den er også meget humoristisk, selvom det måske ikke lige lyder sådan! Jens Blendstrups fænomenale Gud taler ud rangerer også højt på min humorliste. Hans novellesamling Pludselig flæben er bestemt også anbefalelsesværdig, hvis man er til hans særegne tragikomik, der tit bevæger sig på grænsen til vanvid. Peer Hultbergs groft undervurderede, monstrøse værk Requiem lader hundredevis af forskellige stemmer, der alle har diverse psykiske problemer, komme til orde i korte prosastykker og i al den rablen og galskab er det svært at lade være med at grine, når man læser. Jeg har også taget den danske forfatter Grete Roulund med, som jeg stadig har til gode at læse, og som jeg glæder mig til at stifte bekendtskab med i Frygtelige familieportrætter. Her fortæller hun i humoristiske erindringer om sin skøre familie.

 

God læselyst / Rasmus Riiskjær, Husum Bibliotek