Intens fugl.

Tema / De litterære fugle

Ornitologer ved, at "en fugl" kan være alt fra strudse på måske 150 kilo til bikolibrier på måske 1,5 gram. En fugl kan være noget, du næsten ikke lægger mærke til - det kan være noget smukt udenfor dit vindue, og det kan være et væsen, der virker, som om det har tænkt sig at sparke døren ned, hvis ikke det får sin vilje. Man kan være smuk som en svane, have en høne at plukke med nogen eller skyde papegøjen.

 

På samme måde er det med læsere. De ved, at den litterære fugl kan være magisk såvel som skræmmende - lille og fin såvel som stor og overvældende. Den kan blafre med lynhurtige vinger forbi dine øjne eller lande tungt på dit hoved. Den litterære fugl kan være en, der har fået pip - men paradoksalt nok også være hverken fugl eller fisk.

 

Kort sagt kan det godt betale sig at gå på fuglejagt i litteraturen. Ligesom i naturen ved man aldrig, hvad man kommer til at opleve - og ligesom i naturen tillader det én at træde lidt udenfor de vante stier og læsevaner og havne et helt andet sted, end man plejer. Glem alt om kendte forfattere og vante genrer, men grib i stedet en bog ud af luften og lad den transportere dig.

 

Jeg har været ude med den litterære kikkert og fyldt fuglebogen op til dig.