Tema / De svære valg: bøger om whistleblowere

Ville du træffe det valg at ændre dit liv til det værre, fordi du stødte på noget, som din moral fortalte dig var forkert? Som det mindste at skulle leve med en konstant frygt for at blive opdaget, men i værste fald at forsvinde dybt ind i et fængsel. Kunne du frakaste dig din egen sikkerhed for at oplyse offentligheden om noget, som de bør vide?

 

Det er et svært spørgsmål at stille sig selv. For det letteste er vel at lade livet gå sin gang og undlade at vælge, når man bliver stillet over for noget, der kan rokke grundlæggende ved én selv. Men det er også et svært spørgsmål IKKE at stille sig selv, når man begynder at læse om nogle af de whistleblowere, der har været med til at underbygge samfundets udvikling og den offentlige debat de seneste år.

En whistleblower er en person, som lækker oplysninger fra et firma eller et statsligt organ, fordi de oplysninger, der frigives, er af en sådan interesse for offentligheden, at vedkommende føler sig moralsk forpligtet til at gøre det. Også selv om man som f.eks. Edward Snowden kan ende med at leve i eksil og konstant frygte at blive snuppet af sit eget lands efterretningstjenester.

 

Snowden

Snowden lækkede i 2013 oplysningerne om, hvordan USA overvåger hele verden via internettet. Du læser dette via en skærm - ergo er det nu lagret, at du har gjort det, hvornår og hvor det skete, hvor længe du brugte på det og et hav af andre data om dig, som burde være beskyttet af lov. Den lovgivning blev og bliver brudt konstant, og derfor stod Snowden frem. Og af den grund bor han i dag i eksil i Rusland. Og takket være hans afsløringer ved vi i dag, i hvor høj grad vi alle overvåges.

Snowden fortæller selv den historie i I offentlighedens tjeneste. Eller rettere: han fortæller hovedsageligt, hvad der førte op til det valg. Hvordan blev han til den person, som valgte at smugle oplysninger ud og videregive dem til de journalister, der kunne fortælle historien videre. På den måde gør han både de tekniske aspekter og de videregående perspektiver letforståelige og ret så skræmmende. Snowdens bog er en vigtig historie og en, vi som samfundsborgere bør kende. Så læs den, også selv om du gør det via en skærm.

 

Og de andre

Dernæst kan du sagtens læse videre om nogle af de andre whistleblowere, som har truffet det valg, der har ændret deres eget liv og vores forståelse af verden. Jeg har samlet en lille liste herunder, som rummer både militære hemmeligheder og bankskandaler. Dit valg er anderledes enkelt: du skal blot finde et sted at starte.