Tema / Den komplekse familie
"Familien, de skal hænge på væggen", plejede min far at sige (med et skævt smil, skal tilføjes). Der kan nu være noget om snakken, i hvert fald i nogle familier, vi har trods alt ikke selv valgt dem.
I de seneste år er der udgivet en lind strøm af bøger, hvor netop problematiske familieforhold bliver tematiseret. Jeg har valgt tre danske bøger, der beskriver familien, også når det er bøvlet og kompliceret. Det er en vigtig pointe, det komplicerede, for som så meget andet i livet er det sjældent sort og hvidt.
Små sorte bogstaver af Sophie Gevind
Jeg var så heldig at opleve Sophie Gevind til en forlagsdag, og wauw en stærk kvinde, der stod foran os. Små sorte bogstaver er en selvbiografisk roman, der handler om Sofie og hendes lillebror og deres skilsmisseramte og dysfunktionelle familie, særligt faderens alkoholmisbrug lægger en stor sort skygge over Sofies liv. Moderen er i lange perioder depressiv og sover dagene væk. Hun har det også med at låne penge i Sofies navn, hvilket naturligvis ikke gør noget godt for tilliden. Det rodede familieliv går også ud over venne- og kæresterelationer, hvor det kan være svært at finde plads til andet end elendigheden.
Sofie bliver undervejs nødt til at se sine egne dæmoner i øjnene, bryde i perioder med forældrene, men også indse, at faderen, sine fejl og mangler til trods, har haft stor indvirkning på hende, blandt andet har han givet kærligheden til det skrevne ord videre til sin datter. Og det bliver da også skriften, der bliver en art forløsning for Sofie. Det er det, hun er god til, det er herigennem, hun kan starte bearbejdningen af sit liv, svigtene, der kulminerer, da hendes far dømmes for mordet på en læge.
Mod midnatssolen af Dy Plambech
I sin seneste roman Mod midnatssolen tager Dy Plambech emner som skilsmisseramte familier, sammenbragte og moderne familier op.
Amy er på en rejse til Norge med sine veninder og sine tre døtre. Hun reflekterer over ny og gammel kærlighed, parforholdets vildveje og det følelsesmæssigt hårde liv som splittet og sammenbragt familie. Amy vil fremad, hun vil fremtiden, alligvel vender tankerne gang på gang tilbage til barndommens by og gammel kærlighed. Romanen viser også venskabets kraft, den familie, vi selv har valgt.
Ivalu af Morten Dürr og Lars Hornemann
En barsk fortælling fortalt med ganske få ord og en langsom erkendelse af, hvad der egentlig er sket. Pipaluk bor i en by på Grønland. Hun bor alene med sin far. Den dag historien udspiller sig, skal hun have nationaldragt på, for dronningen kommer på besøg. Så skal hun smile og tage godt imod hende, men Pipaluk er ked af det. Det er ikke hendes egen nationaldragt, hun har på, men derimod sin afdøde søster, Ivalus.
Pipaluk fortæller om sin afdøde søster, der begik selvmord. Man føres igennem fortællingen og fornemmer noget grumt er sket som kontrast til den glædelige begivenhed, at dronningen kommer forbi. Man får først rigtig hold om historien til sidst. Det er en graphic novel, så illustrationerne udgør mindst halvdelen af denne grumme, men godt fortalte historie.De få ord og mange billeder giver en helt særlig stemning, hvor fantasien rigtig kan vandre.