Tema / ”Det er okay ikke at have styr på alting”
Katya Dalsgaard har lige udgivet sin første bog ”Hvis vi får hinanden til sidst”. En bog om den første kærlighed og at være ung – på godt og ondt. Vi har stillet hende tre spørgsmål om bogen og hendes inspirationskilder.
Hvordan vil du beskrive din nye bog?
”Hvis vi får hinanden til sidst” handler om at blive forelsket for første gang og samtidig prøve at finde ud af, hvem man egentlig er. I min bog har den ene hovedperson en social arv, han kæmper med at bryde ud af. Det er vigtigt for mig at kommunikere, at man er mere end det sted, man kommer fra, og de mennesker, der har bragt dig ind i verden. Det er vigtigt at kunne se, at verden er mere end det.
Jeg vil gerne favne de unge, der ikke synes, alting er så nemt. De unge, der ændrer sig, måske bliver forelskede og får deres første kæreste. Det kan være en svær tid. For man tænker, hvem er jeg? Og mens man prøver at finde ud af, hvem man er, så risikerer man måske at miste sig selv. Min pointe er, at det er okay ikke at have styr på det hele. Det er okay bare at være ung.
Hvad har inspireret dig?
Inspirationen til min bog har jeg i høj grad fundet i mit eget liv og mine omgivelser. Da jeg begyndte at skrive bogen, gik jeg i gymnasiet. Der var masser af afleveringer, lektier og ting, jeg skulle, og jeg følte mig begrænset i en sådan grad, at jeg holdt op med at læse bøger og skrive. Noget, jeg ellers har gjort, siden jeg var en lille pige. Men så opdagede jeg en skriveplatform, der hedder Wattpad. På Wattpad skrev folk bare. De delte deres tanker og ord frit, i modsætning til mig selv, der aldrig tidligere havde delt noget af det, jeg havde skrevet. Det var inspirerende, og selvom jeg var nervøs, og det var grænseoverskridende, følte jeg, at jeg har havde fundet et sted, hvor jeg kunne dele min kreativitet med andre. Det var lidt tilfældigt og spontant, at jeg begyndte at skrive på bogen.
Hvilke 3 bøger vil du anbefale, at vi læser – og hvorfor?
Der er mange bøger, som jeg kunne anbefale, men tre gode bud er “Dig og mig ved daggry” af Sanne Munk Jensen og Glenn Ringved, “Dømt til frihed” af Rene toft Simonsen og “Sindstequila” af Sofie Riis Endahl. Det er alle danske ungdomsbøger, som tør tage fat i tunge emner og fortælle ærligt og uden filter om både op- og nedturene ved at være ung. Det, synes jeg, er utrolig vigtigt. Desuden er bøgerne, selvom nogle af dem har lidt år på bagen, stadig mindst lige så relevante, som da de blev udgivet, og sådan tror jeg, at det vil blive ved med at være.