familiebillede revet over

Tema / Det, vi ikke ser bag facaden

Familien kan være et værn mod verden - men et værn kan også være noget, som holder nysgerrige blikke ude, og det betyder, at der kan ske alskens ting og sager bag familiens pæne facade. Grusomme ting og sager.

 

Revner i kernefamilien, der snart udvikler sig katastrofalt, er et yndet motiv i litteraturen - både for forfattere og læsere - for det rummer en selvbevidsthed, som får det til at løbe os koldt ned ad ryggen. De mennesker, vi hilser på dagligt, kan inderst inde være noget helt andet end det, vi forestiller os, hvad enten det er naboen eller sågar vores helt egen ægtefælle.

 

Her er en samling bøger om lige præcis dét emne. De er samlet efter, hvor de små revner begynder at opstå i den pæne facade. Men husk: det er stadig kun facaden, og det første indtryk kan lyve. Måske venter det store sammenbrud et helt andet sted blandt bøgernes sider.

Det er far, den er gal med

Mænd har det med at være den perfekte mand - lige indtil han ikke er det længere. Det er f.eks. tilfældet i "Bag facaden", hvor Jason også excellerer som far til Angelas søn; altså lige indtil han anklages for overgreb og siden voldtægt. Men han er ikke den eneste med hemmeligheder.

 

I "Det burde du have vidst" forsvinder Grace Sachs mand sporløst, efter en kvinde bliver myrdet. Bogens titel refererer til Grace, der er forfatter til en bog om, hvordan kvinder bør bruge deres intution, når de vælger mænd. Har hun selv valgt forkert?

 

Susannes mand er død efter et langt og lykkeligt ægteskab, men som titlen "Min mands elskerinde" afslører, var der måske dele af deres liv, som Susanne ikke kendte til. Hun kæmper med sorgen, mens hun begynder at undersøge sit liv med nye øjne.

Det er mor, den er gal med

Det er gerne kvinderne, som skal opretholde familiens pæne ansigt udadtil, men det pres betyder også, at der sker voldsomme ting indeni. Som f.eks. hos Francy, der er mor - men også mafiaboss. Historien om hendes overlevelse i et hårdt miljø starter i "Francys evangelium" og fortsætter i "Francys testamente".

 

I "Små døde" er det kvinden, der er under mistanke - hun er mor til to børn, der bliver dræbt, men et liv med mange mænd og alkohol gør hende til en mistænkelig figur. Journalisten Pete arbejder på sagen, men bliver overbevist om hendes uskyld.

 

Også i "Det utilgivelige" er det fortiden, som hjemsøger kvinden. Kayas fireårige datter forsvinder, og de mørke tanker, der har hjemsøgt Kaya siden graviditeten, vokser i styrke. En domestic noir om forholdet mellem mennesker.

Det er barnet, den er gal med

Problemet med børn er ofte, at de forsvinder, og det sætter et spotlight på de hemmeligheder, familien skjuler. Men i "Mulm" er det moderen, der forlader hjemmet, da hun bliver indlagt på en psykiatrisk skadestue. Det efterlader Jacob alene med sønnen Johannes - og Johannes' usynlige ven med det usandsynlige navn Svupben. Og noget er helt galt.

 

I "Steddatteren" er det dog et forsvundet barn, der er omdrejningspunktet. Familiens datter er alene i deres pool, da hun forsvinder - det bliver starten på en lang række skeletter, der forlader skabene, i en thriller godt krydret med overraskelser.

 

I "Dilemma" er der også hemmeligheder, men de handler om Adam og Livias datter. De gemmer hver på en, og da tiden nærmer sig Livias runde fødselsdag, kommer de for en dag. De kommer til at sætte deres liv i et nyt lys, og det bliver en helt anden fest end forventet.