Tema / Dystopiske serier

Dystopiske fortællinger er populære som aldrig før – men hvorfor lige nu? Vi har alle i de seneste år været berørt af corona-pandemien, økonomiske kriser og flygtningestrømme. Vores verden er under forandring, og det afspejles i litteraturen.

 

Dystopier er skræmmebilleder og beskrivelser af et samfund uden harmoni. I mange litterære dystopier bliver mennesket undertrykt, og der er ofte ingen håb for en bedre fremtid. Flotte og maleriske beskrivelser er karakteristiske for dystopiske fortællinger, og mange har også et klart politisk sigte. Fælles for dem alle er, at de foregår i fremtiden – nær eller fjern.

 

Den mystiske epidemi

I Alexandre Brackens ”Darkest minds”-serien stiger dødstallet af en mystisk epidemi til skræmmende 98% af alle børn i USA. Første bind udkom, før verden blev lagt ned af covid-19, men det er nærliggende at sammenligne den del af fortællingen med virkelighedens corona-tilstande. Om virkelighedens mennesker udvikler særlige evner, som de overlevende børn i bogen, må tiden jo vise.

 

Truslen om vold

“Knivens stemme” er første bind i Patrick Ness’ Chaos Walking-trilogi. Vi befinder os i en tilsyneladende paradisisk verden, indtil vold, trusler og støj tager over. Det er en skræmmende dystopi, hvor man som læser kan blive helt bange for sine egne tanker.

 

De frihedsberøvede individer

Margaret Atwoods ”Tjenerindens fortælling” og efterfølgeren er klassiske dystopiske fortællinger. Når man læser om de frihedsberøvede individer, kommer man til at tænke på, hvordan man selv vil reagere, hvis man landede i en lignende magtesløs situation.

 

Find flere dystopiske serier i listen herunder

 

/Anette, Viborg Bibliotekerne