julekalenderlåge no 7

Tema / Emilie anbefaler

Hver dag i december åbner vi en låge i eReolens julekalender, og bag hver låge finder du en boganbefaling til de lange vinteraftener fra eReolens redaktion. I dag, den 7. december, er det mig, Emilie, der står for anbefalingen.

 

Matias Faldbakkens Vi er fem er uden tvivl den mest besynderlige bog, jeg har læst i år – og samtidig også den sjoveste, klammeste, uhyggeligste og mest overraskende.

 

I Vi er fem bliver man introduceret til tømreren Tormod Blystad, der bor i den norske bygd Råset sammen med sin kone Siv og deres to børn. Både Tormod og børnene drømmer om et femte familiemedlem, men efter to hårde fødsler lukker Siv hurtigt ned for den idé. I stedet køber familien en norsk elghund ved navn Snusken, som fuldender familien – lige indtil den dag, hvor den løber væk.

 

For at udfylde tomrummet og distrahere sig selv fra sit smuldrende ægteskab begynder Tormod at eksperimentere med ler i sit lille værksted, hvor en vild weekend fyldt med amfetamin, øl, Metallica-musik og besøg fra et gammelt bekendtskab fører til skabelsen af et femte familiemedlem, der vender op og ned på alting i Råset…

 

Faldbakken skriver præcist og humoristisk i Vi er fem, der er en vidunderlig mikstur af magisk realisme, horror og komedie.

 

Bogen kan både læses og lyttes på eReolen.

 

Glædelig 7. december.

/Emilie, børnekulturformidler på Herning Bibliotekerne