Tema / Erling Jepsen og de sønderjyske skrøner

Erling Jepsens roman "Erna i krig" har netop haft præmiere på det store lærrede med Trine Dyrholm i hovedrollen. Bogen tager læseren med tilbage til år 1916, hvor Første Verdenskrig raser i Europa. Historien tager sin begyndelse i den fiktive, sønderjyske landsby Bramstrup, som Jepsen også skrev om i "Hjertets Dannelse" fra 2015. I 1916 er Bramstrup en lille flække i det krigshærgede Tyskland, og i romanen indkaldes Kalle, der er søn af den handlekraftige Erna, til tysk krigstjeneste. Kalle har ikke så mange kopper i skabet, som man siger på de kanter, og Erna tør ikke lade ham drage alene i krig. Derfor får hun fingre i en uniform, sniger sig ind på kasernen og kommer med troppetransporten sydpå, hvor hun får et yderst idealistisk formål: Hun vil ødelægge den preussiske hær indefra på en meget udspekuleret måde.

 

Erling Jepsen er født i 1956 og debuterede som 21-årig som dramatiker med radiospillet "Kiks med kniv og gaffel". Siden har har skrevet et væld af bøger, og han er måske bedste kendt for de af hans romaner, der bygger på hans egen barndom og hjemstavn i og omkring Gram i Sønderjylland. Med "Erna i krig" bevæger Jepsen sig ud på ny grund, men også denne gang er inspirationen hentet i hans egen familie, hvor begge bedsteforældre kæmpede på tysk side under Første Verdenskrig. 

 

Der bliver ikke lagt fingre imellem, når Erling Jepsen lufter skeletterne i sine hovedpersoners skabe og blotlægger fortielser og løgne. I det hele taget er Erling Jepsen en forfatter, som har noget på hjerte og et sprog at håndtere det i, og han har sans for det, der på godt og ondt skaber et menneske. Romanerne behandler tunge temaer som incest, spiseforstyrrelser, svigt og alkoholmisbrug, men de gør det i en distanceret ironisk tone, som får romanerne til at balancere på en line mellem komedie og tragedie. Ud af latterens og grådens spor bliver læserne ført, men brodden bliver altid siddende bagefter og stikker læseren med sit nagende: Kunne vi have gjort noget anderledes, så det ikke skulle ende så ulykkeligt og forkvaklet?

 

Erling Jepsens nye roman "Erna i krig" kan læses her på eReolen, hvor du også kan finde mange af hans andre bøger og dramaer. 

 

Læs mere på Forfatterweb.
Foto: Robin Skjoldborg