Tema / Fantasyfestival 2018

Igen i år lægger orker, elvere, troldmænd og almindelige dødelige vejen forbi Esbjerg, når Esbjerg Kommunes Biblioteker byder indenfor til årets Fantasyfestival 15. og 16. september. 

 

Fantasy er en genre, der har været på hastig fremmarch siden udgivelsen af Harry Potter-serien i slutningen af 90’erne, og især i 00’erne har genren fået vind i sejlene, med filmatiseringerne af Harry Potter, Ringenes Herre, og den verdensomspændende tv-serie-sensation Game of Thrones.

 

Det er en genre, som leger med ord og verdener, fyldt med magi, helte og drager, men også en genre, som kan tage store problemstillinger op, uden løftede pegefingre, fordi genren netop er adskilt fra hverdagen. Det er i fantasy man lærer, at drager kan bekæmpes – og at dragen ikke altid er fjenden. Somme tider er det mennesket selv, der er den værste fjende, og selvindsigten, der er våbnet.

 

På Fantasyfestivalen er der plads til alle fantasyens medier, og selvom bøgerne har en central plads, med foredrag og møder med både danske og udenlandske fantasyforfattere, så er også rollespil, computerspil, kunst, film og musik repræsenteret på festivalen.

 

Men fantasy er ikke bare fantasy. Genren har efterhånden fået utroligt mange undergenrer, og dækker således både den lyse, humoristiske og håbefulde fantasy, og den mørke, grumme og håbløse fantasy.

 

Er man til mørk og grum fantasy, er Joe Abercrombies bøger værd at stifte bekendtskab med. Den første lov-trilogien, hvoraf Stålets vilje er den første i serien, er mørk, blodig og grum, fyldt med sort humor, håbløshed og forkrøblede mennesker. Her er ikke meget håb, men dog mere end man umiddelbart tror. Det er fantasy for voksne, og sproget er helt fantastisk.

 

Er man til den klassiske fortælling om godt og ondt, helte og hobbitter, og en worldbuilding udover det sædvanlige, så er den ultimative fantasyserie stadig J.R.R. Tolkiens trilogi om Ringenes Herre. Og så kan man jo se filmene, når man har læst bøgerne.

 

Ovre i den mere moderne ende af fantasygenren finder man Mercy-serien af Patricia Briggs, som i øvrig er en af årets "guests of honor" til Fantasyfestivalen. Med sin urban-fantasy-serie om walkers, vampyrer, varulve og magi introducerer Briggs en stærk kvindelig hovedperson, og et interessant univers, med udspring i vores almindelige verden.

 

Kan man lide humoristisk fantasy fyldt med ordspil, elskelige men uheldige hovedpersoner, og et univers vendt på hovedet, så er det Terry Pratchetts Discworld-serie, man skal kaste sig over. Her er intet, hvad man tror, og heldigvis løber man ikke tør for læsestof foreløbig, da serien er temmelig lang. Den kan lånes på eReolen Global.

 

For de yngre fantasylæsere er der Spellslinger-serien af canadiske Sebastien de Castell, Fantasyfestivalens anden "guest of honour". Forfatteren er forholdsvis ny på fantasyscenen, men har allerede slået sit navn fast, og Spellslinger-serien er fuld af magi, mærkelige væsener, humor og hovedpersonen Kellens ønske om at gøre sin familie stolt.

 

Heldigvis skorter det heller ikke på fantasyforfattere herhjemme, hvor Kenneth Bøgh AndersenLene Kaaberbøl og Josefine Ottesen i flere år har været med til at introducere genren. Seneste stjernefrø på den danske fantasyhimmel er Malene Sølvsten, som med trilogien Ravnenes hvisken i den grad har slået sit navn fast med dens unikke blanding af krimi, nordisk mytologi og fantasy henlagt til en lille nordjysk by.

 

Læs mere om årets Fantasyfestival på FantasyFestival.dk, hvor du også kan se, hvilke forfattere der gæster årets festival, og se hele programmet.

 

God fornøjelse med læsningen!

/ Kirsten Bloch, bibliotekar, bogblogger og fantasynørd. Idémanden til Fantasyfestivalen i Esbjerg, som hun har været med til at planlægge og arrangere fra starten.

 

 

 

Lån Discworld-serien på eReolen Global.