Tema / Far i bøgerne

Hvor er far blevet af i bøgerne? Ikke faren set fra barnets perspektiv, men den far, der selv beskriver sin rolle og sine oplevelser som far. Tag med vært Puk Qvortrup, når hun sammen med litteraturforsker Camilla Schwartz leder efter bøgernes fædre og møder to af dem, Rolf Sparre Johansson og Rasmus Nikolajsen, til en snak om deres barselsdigte. 

 

Der er de seneste år udkommet en lang række bøger om moderskabet - det svære, det hårde, det skamfulde - skrevet af mødre, baseret på deres egne erfaringer. Men hvor er fædrene blevet af? Det har Puk Qvortrup sat sig for at undersøge i dette afsnit af Læsefeber, hvor hun møder to fædre Rolf Sparre Johansson og Rasmus Nikolajsen, der begge har skrevet digtsamlinger om deres første tid som far. Hun taler også med forsker Camilla Schwartz om, hvordan billedet af faren har udviklet sig i litteraturen - og hvor det mon er på vej hen.

Når børnene sover

I Rolf Sparre Johanssons digtsamling "Søvn" og Rasmus Nikolajsens "Barnevognshaiku" møder vi to af litteraturens moderne fædre. Begge digtsamlinger er blevet til som det muliges kunst i den første tid som far - skrevet på mobilen i soveværelsesmørket eller i de korte øjeblikke med ro i barnevognen - og du kan lytte med, når de to forfattere taler med Puk om, hvorfor de skriver om deres faderskab.

Fædre gennem tiden

Puk møder også forsker Camilla Schwartz, der reflekterer over, hvordan faderrollen har udviklet sig fra fraværende forsørger til nærværende omsorgsperson, og hvordan denne ændring også langsomt er ved at finde vej ind i litteraturen, bl.a. hos norske forfattere som Karl Ove Knausgaard og Per Petterson, der begge har skrevet åbent og ærligt om at være far. 

Følg med i anden sæson af eReolens podcast Læsefeber

"Far i bøgerne" er fjerde episode i anden sæson af eReolens egen podcast-serie "Læsefeber". Kom med vært og forfatter Puk Qvortrup på en rejse rundt i læseglædens afkroge. Lyt med på hendes Læsefeber og mød både entusiastiske læsere, spændende forfattere og skarpe eksperter, der kan være med til at inspirere din næste læseoplevelse.

Foto: Anne Mie Dreves/Privat/Ida Schmidt