
Tema / Fem fantastiske bøger til juleferien
Juleferien er over os, og jeg glæder mig til samvær, hygge, gåture og læsning! Jeg er sikkert (for) optimistisk, men her er fem bøger, jeg har i kikkerten. Det er en gang blandede bolcher, som gerne skal underholde, gøre mig klogere, få mig til at grine og tænke.
Benedicte Huang: Døtreskole
Jeg hørte debutanten Benedicte Huang i sommer til Louisiana Literature. Siden da har jeg haft lyst til at læse hendes roman Døtreskole. En roman, der bl.a. handler om overgangen fra barn til voksen. Vi følger to teenagepigers venskab på en pigeskole, en skole, der nærmere nedbryder end opdrager. Venskabet veksler mellem jalousi og usikkerhed, fortrolighed og nærvær. Jeg glæder mig utrolig meget til at læse denne roman, særligt til skildringen af "de svære år" mellem barndom og det at blive voksen.
Malene Ravn: Den virkelige verden
Malene Ravns nye roman tager udgangspunkt i en ikke særlig fjern fortid, 1960’erne, hvor psykiatriske patienter blev behandlet med stoffet LSD i kælderen under Frederiksberg Hospital – et ikke helt ufarligt eksperiment.
En ung læge, Edith Christiansen, tror fuldt og fast på stoffets positive virkning på patienterne, men snart begynder patienter, læge, ja hele det psykiatriske system at vakle.
Malene Ravn plejer at skrive godt og indlevende, så jeg har store forventninger til denne roman, og synes, det er vigtigt at huske historien, også den grumme, og den, der lige var.
Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Tove Ditlevsen i billeder: en livsskildring
Kan man få for meget Tove? Det tror jeg ikke! Så jeg skal selvfølgelig også læse og ikke mindst kigge i Anne Lise Marstrand-Jørgensens bog, hvor hun gennem et udvalg af 100 fotografier fortæller Tove Ditlevsens livshistorie fra vugge til grav. Der skulle også være nye og endnu ikke offentliggjorte fotos. Hvert billede er forsynet med en oplysende tekst, og bogen er delt ind i kapitler, som fx "Lykkelige år", "Afhængighed" mv. Jeg glæder mig!
Janne Aagaard: Gudrun og det hvide snit: en familiekrønike om krigeriske kvinder og kirurgiske indgreb
Janne Aagaard har valgt at fortælle sin mors mosters historie. Gudrun var én af dem, der fik det hvide snit i Danmark. En operation med store konsekvenser for patienten, fx var der risiko for tidlig demens, inkontinens mv. Bogen er en personlig beretning, men det er også en beretning om det psykiatriske system. Det sidste hvide snit blev i øvrigt udført i Danmark i 1983.
Alia Trabucco Zerán: Ren
I mine yngre dage læste jeg en del sydamerikansk litteratur, og det vil jeg egentlig gerne gøre mere af i igen. Jeg er derfor faldet over den chilenske forfatter Alia Trabucco Zeráns Ren, en samtidsroman, hvor emner som fattigdom, udbytte og ulighed tages op. Et velhavende pars eneste datters dør, og hushjælpen Estella sidder fængslet og fortæller sin version af historien for at bevise sin uskyld.
Estella er vokset op på landet og flyttede til Santiago for at tjene penge, som hun kan sende hjem. Men ikke alt bliver, som hun ønskede det, hun må se skuffelser, ensomhed og nedværdigelser i øjnene.