bog i brand

Tema / Fem forbudte bøger

Igennem tiden er mange bøger blevet forbudt, bandlyst eller brændt af mange forskellige årsager. De hyppigste årsager er religion, seksualitet og politik og det foregår stadig den dag i dag.

Religion

I Dan Browns bestseller “Da Vinci mysteriet” fremsættes en teori om, at Jesus og Maria Magdalena havde et seksuelt forhold. Det vakte stor forargelse, specielt i den katolske kirke, da bogen udkom i starten af 00érne. 

Seksualitet

John Clelands ”Fanny Hill: en glædespiges erindring” fra 1748 er erotisk litteraturs største klassiker. Bogen har været bandlyst i hele verden, og mange steder var den forbudt langt op i 1900-tallet pga. de meget eksplicitte beskrivelser af sex. I Singapore kom bogen først på hylderne i 2015. I Danmark blev den lovlig ved en højesteretsdom i 1965. Tilladelsen var med til at bane vejen for pornoens frigivelse to år senere. 

Politik

I 1992 udkom ”Vilde svaner: tre døtre af Kina”, som er skrevet af Jung Chang. Forfatteren fortæller om sin egen, sin mors og sin bedstemors liv, og bogen giver et unikt billede af Kina i det 20. århundrede. I Kina er bogen stadig forbudt, fordi regeringen mener, at den indeholder usandheder om Formand Mao og hans regime.

Ungdomsbøger

Hvert år udgiver det amerikansk biblioteksvæsen en liste over forbudte bøger. Børne- og ungdomsbøger er særligt udsat for at ende på den liste. ”Mig og Earl og den døende pige” af Jesse Andrews er bl.a. på listen, fordi den bliver betragtet som nedværdigende over for kvinder og desuden er for seksuelt eksplicit. I Danmark fik bogen derimod rosende ord med på vejen, da den udkom på dansk i 2015. I bibliotekernes lektørudtalelse lød det bl.a. ”En underfundig og humoristisk roman med fin behandling af svære emner”.

 

Den populære Twilight-serie af Stephenie Meyer er også forbudt visse steder i USA og Australien, fordi bøgerne indeholder sex og kan være i strid med læserens religion.

 

Heldigvis er ingen af disse bøger forbudt på danske biblioteker. Har du lyst til at læse flere bøger, som har været forbudt, brændt eller bandlyst et sted i verden, så find dine favoritter i listen herunder.

 

/Anette, Viborg Bibliotekerne