Tema / Fik du læst årets prisvindere?

Hvert år uddeles et hav af litteraturpriser, og det kan være svært at følge med. Vi samler op på året, der gik.

Årets debutanter

Bogforums debutantpris: Prisen er blevet uddelt siden 1993 til årets bedste skønlitterære debutant. I år vandt dansk-norske Kristin Vego for novellesamlingen Se en sidste gang på alt smukt om ni kvinder, der alle står over for noget ukendt. 

Edvard P. Prisen: Gives hvert andet år af landets biblioteksansatte for at anerkende nye danske forfattere. Det blev Johanne Mygind, der løb med sejren for hendes debutroman Kærlighedens år - en rå og rørende fortælling om kampen for frigørelse gennem tre generationer.

Klaus Rifbjergs Debutantpris:  Uddeles hvert andet år til en debuterende digter. I år gik prisen til Lasse Raagaard Jønsson for hans debutsamling ssn snnart om stemmer, der stammer eller har afasi.

Munch-Christensens debutantpris: Sebastian Nathan og Rasmus Theisen delte Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris for hhv. digtsamlingen Honey moon og romanen Andre hunde - sidstnævnte kan du læse her på eReolen.

Hædrede forfatterskaber

Det danske akademis store pris - landets måske fornemste anerkendelse af et forfatterskab - gik i år til Marianne Larsen, der beskrives som "en tilsyneladende endeløs og naturlig kraftkilde i litteraturen og i det danske sprog".

Nobelprisen i litteratur: Verdens allerfineste litteraturpris blev i år tildelt den franske forfatter Annie Ernaux, der også er blevet en favorit blandt de danske læsere de seneste år med sine ærlige, selvbiografiske romaner om familierelationer, seksualitet, lidenskab og meget mere.

H.C. Andersen Litteraturprisen: Med to års coronaforsinkelse kunne Karl Ove Knausgaard i år modtage prisen, der hylder Andersens indflydelse på forfattere i hele verden. Knausgaard modtog prisen for sin intense fornyelse af feltet mellem roman og selvbiografi, som vi fx kender fra syvbindsværket Min kamp.

Læserfavoritter

De Gyldne Laurbær: Boghandlernes pris gik i år til Thomas Korsgaard for hans roman Man skulle nok have været der, der er tredje og sidste bind i trilogien om Tue.

Bedste danske bog fra de sidste 20 år: I forbidelse med Litteratursidens 20-års jubilæum uddelte de denne særpris, hvor alle nomineringer og stemmer kom fra læserne selv. Vinderen blev Den, der lever stille, Leonora Christina Skovs selvbiografiske roman om hende og forholdet til hendes forældre. 

DR Romanprisen: Det blev Anne-Marie Vedsø Olesen, der i år modtog DR Romanprisen for romanen Vølvens vej – Snehild, der er første bind i hendes serie om jernalderen. Prisen blev uddelt efter en afstemning blandt de 92 DR-romanklubber, der har været i Danmark og Sydslesvig i den forgangne sæson.

Internationale priser

Man Booker Prize: Den srilankanske forfatter Shehan Karunatilaka var dette års modtager af en af verdens største litteraturpriser, Bookerprisen, for sin roman "The Seven Moons of Maali Almeida" om borgerkrigen i Sri Lanka i 1990. 

Pulitzerprisen: En af de mest prestigefyldte amerikanske priser, Pulitzeren, gik i år til Joshua Cohen for hans roman The Netanyahus, der tager udganspunkt i det virkelige møde mellem litteraturprofessoren Harold Bloom og professor i jødisk historie Benzion Neatanyahu i vinteren 1959.