Foruroliget filmgænger

Tema / Filmatiseret horror

Skræk har mange måder at snige sig ind under huden. Rædsel kan være at se noget (eller ikke se det), høre noget eller måske bare mærke det.

 

Men alene det at se horror kan være forskellige ting - at se en horrorfilm er så forskelligt fra at læse en horrorroman, som et karbad er fra et blive spulet med vandslangen. Formålet er muligvis det samme, men virkemidlerne adskiller sig, og derfor gør følelsen det også. Og på samme måde, som et karbad er mere behageligt, er bogen naturligvis altid bedre end filmen. Lige undtagen den evigt nærværende undtagelse, der bekræfter reglen.

 

Og hvad den undtagelse er, må du selv få lov at vælge, for jeg har fundet en række horrorromaner, der har været eller er på vej igennem filmatiseringsmøllen. Det er sataniske babyer, amorfe monstre, umenneskelige mennesker, sultne spøgelser og alt det andet gode, som horrorgenren kan sætte ord og billeder på. Her får du muligheden for selv at instruere filmen på bagsiden af dine egne øjenlåg.

 

Af hensyn til alle andre end Stephen King har jeg valgt kun at tage en enkelt titel med pr forfatter. Og så vil jeg udpege min egen undtagelse: "En varmpyr bekendelser", der med sin ord aldrig rigtig fangede med, men dog blev til en ganske underholdende film - og helt klart satte sine spor i opfattelsen af vampyrerne.