Tema / Fire favoritter fra Johanne Mygind

Sidste år debuterede forfatter og journalist, Johanne Mygind, med en rørende samfundsskildring om slægt, feminisme og meget mere i 'Kærlighedens år'. Vi har spurgt hende, hvad hun selv kaster sig over, når hun udskifter skrivningen med læsning.

 

"Jeg har altid været en meget forslugen læser, som læser 3-4 bøger på en gang. Og min smag er virkelig varieret. Jeg kan både lide den store fortælling, som opsluger mig og får mig til at læse videre og videre og videre. Men jeg kan også lide lyrik, velskrevne fagbøger og mærkelige, litterære eksperimenter. Det vigtigste for mig er, at man kan mærke, at forfatteren har skrevet bogen af nødvendighed. Og ikke for at tilfredsstille sin egen eller forlagets ambition om succes." 

 

Hvad er det sjoveste og den største udfordring ved at skrive bøger? 

"Det sjoveste ved at skrive bøger er, at jeg får lov til at udtrykke præcis det, som jeg vil. Det sværeste er så, at det kan føles utroligt svært at finde lige netop det udtryk. Når det lykkes, er det en meget stor glæde, men der kan være mange timers frustreret og forbandet arbejde alene i sommerhuset inden da. Og så er det vidunderligt at blive læst, og at andre mennesker har følt sig forstået eller trøstet eller bare har haft det sjovt, fordi de har læst det, som jeg fandt frem til en mørk novemberaften i sommerhuset."
 

Hvad bør vi efter din mening læse?


"Anna Karenina" af Lev Tolstoj: Anna Karenina er måske bare verdens bedste bog. Det er ikke bare en fuldstændig svimlende kærlighedshistorie. Det er også en nærmest sociologisk analyse af det russiske samfund i midten af 1800-tallet. Hver eneste lillebitte bi-figur er fuldstændig præcist tegnet, og man er fuldstændig fanget af både Annas ulykkelige ægteskab og Levins lange overvejelser om russisk landbrugspolitik.

 

"En Sibylles bekendelser" af Tove Ditlevsen: Tove Ditlevsen er først og fremmest en meget rå forfatter. Kun få har turde udlevere sig selv og deres skyggesider i det omfang, som hun har gjort. I denne lille samling af klummer, som blev trykt i Politiken (!), fortæller Tove om alt fra dengang, hun forsøgte at drikke sig ihjel, til hvordan hun kun føler sig hjemme på den lukkede.

 

"HHV, Frshwn" af Hanne Højgaard Viemose: Den er næsten lige så skånselsløs som Tove Ditlevsen i sin skildring af hovedpersonens kaotiske liv med børn og kunst. Så er det også en yderst vellykket kastration af en gift mand, som vil forelskelsen og den ægteskabelige tryghed på en og samme tid.

 

"Vølve" af Andrea Hejlskov: Vølve er en af de vildeste bøger, som er udkommet på dansk i de sidste år. Amalie Skram møder Erik Menneskesøn og kombinerer det hele med ætsende civilisationskritik. Vi er heldige at Andrea Hejlskov har villet fortælle sin historie.
 

 

Lyt til eller læs også Johannes bøger herunder