Forskellige blikke på familie og slægt

Tema / Forskellige blikke på familie og slægt

Jeg har læst nogle romaner med lidt forskellige vinkler på slægt og familie - de er værd at dykke ned i.

 

 

Ane / Holbæk Bibliotekerne

 

Tolk af Maja Lee Langvad

En dansk adopteret kvinde er i Korea for at besøge sin biologiske familie; med sig har hun sin kvindelige tolk, som også er hendes kæreste. Dette må familien ikke opdage, da hun frygter deres reaktion. Bogen er præget af mange halvtomme sider, der gør det meget tydeligt, hvordan det føles at være udenfor et sprogligt fællesskab, og være afhængig af et mellemled (tolken) til at oversætte, hvad der sker, også mellem linjerne.  Der bliver spist og talt, men måske ikke om det der gør allermest ondt, og undervejs viser det sig da også, at ikke alle i familien kender til den adopteredes eksistens. Måske er det nemmere at skrive det i en bog? 

 

Bogen sætter blandt andet fokus på kulturforskelle, transnational adoption, og hvad det kan betyde for alle parter, homoseksualitet og identitet.

 

Spørg John af Susan Knorrenborg

Humoristisk roman, der samtidig tager livtag med alvorlige emner som psykisk sygdom, klasseforskel og dysfunktionelle relationer.Titlen er inspireret af John Braad, der har "John ser alt" brevkassen i ugebladet Hjemmet, hvor folk kan spørge den tilsyneladende synske John om alt mellem himmel og jord: Hvor har jeg lagt mine nøgler? Bliver min datter glad i sin nye skole? Bliver jeg farmor? Og så videre. Vores to hovedpersoner Tina og Katrine spørger nemlig også af og til John til råds, når de mangler svar på tilværelsens mange spørgsmål og dilemmaer.

 

I romanen møder vi kusinerne (som kalder hinanden søstre, de er delvist vokset op sammen) Tina og Katrine, der kommer fra Fensmark ved Næstved. Tina går fra det ene dårlige forhold til det andet, og er af og til indlagt med depressioner. Katrine er flyttet fra Fensmark, er i et fast forhold med en mand med en ressorcestærk familie, og er igang med at uddanne sig på universitetet. Af og til bliver hendes to verdener blandet, og det går ikke så godt med det.

 

Man skulle tro, at det mest er Tina der er afhængig af Katrine, men undervejs er det måske mere omvendt, at Tina hjælper Katrine med at finde en mere autentisk version af sig selv. Undervejs får vi mere at vide om deres opvækst og hvorfor de agerer som de gør.

 

Den er, som sagt, skrevet med humor, men bagved lurer alvoren. At det er krydret med oraklet John er godt tænkt.

 

Lykkeligt nær: En oldings optegnelser af Thomas Bredsdorff

Det er ikke så tit der er romaner fra mennesker i deres livs efterår, der handler om det at blive gammel, hvad det betyder for kroppen og sindet. Thomas Bredsdorff (f 1937) er litterat, har forsket i litteratur og skrevet i aviserne. 

Gennem nærmest dagbogsagtige optegnelser følger vi ham over et års tid, hvor alderdommens tiltagende kvaler og bekymringer noteres og reflekteres over, men også om hverdagens små, livsbekræftende episoder, samt glæden over stadig at finde mening i den udødelige verdenslitteratur og ikke mindst barnebarnet Alba. Måske er det heller ikke helt slut med kærligheden?

Thomas Bredsdorff reflekterer over overgangen fra at være gammel til at blive "olding". Han observerer, hvordan tidligere tiders selvfølgeligheder bliver til udfordringer eller afslutninger: ord har det med at forsvinde, rejser ud i verden er ved at være slut og i badminton bliver de færre og færre på banen.


Meget rørende og klog  dag- og erindringsbog, der oser af underspillet humor.