Fremtidsfortællinger

Tema / Fremtidsfortællinger

"Det er svært at spå, især om fremtiden", skulle den gode Storm P. have sagt. Er den lys eller mørk, vi ved det ikke, men kan kun gisne.

 

Her er fem fremtidsfortællinger - fem scenarier - mørke og lys - dystopi og håb.

 

Ane / Holbæk Bibliotekerne

 

Mærket af Fríða Ísberg 

Velkommen til Reykjavik engang i en nær dystopisk fremtid, hvor det gælder om at bestå en empatitest for at kunne kalde sig et fuldbyrdigt medlem af samfundet. Emner som kunstig intelligens, overvågning og sikkerhedssystemer tages op og viser sig at få fatal indflydelse på menneskers skæbner.

 

Består man ikke empatitesten, tilbydes diverse behandlingsformer og ressourcer, hvor man følges nøje, og al anti-social adfærd identificeres. Består man, får man det eftertragtede "Mærket".  Er man umærket er man dømt som outsider, og får det svært i samfundet.

 

Island bliver opdelt i to lejre: Dem der ønsker et langt tryggere samfund, og dem der ønsker et retfærdigt samfund - med andre ord, empatitestens tilhængere og modstandere. Og med kort varsel skal en national folkeafstemning afgøre, om testen skal gøres obligatorisk, om alle i fremtiden skal igennem testen og mærkes.

 

Jeg har før læst noget af den unge islandske Frida, og hun kan altså noget med at indfange stemninger og sætte ord på svære stemninger og følelser. 

 

Drømmen om et træ af Maja Lunde

Vi bliver ved de nordiske forfattere, denne gang med norske Maja Lunde. Maja Lunde, som nogen måske vil kende fra hendes klimafiktion, hvor hun skildrer fremtider, hvor klimaforandringer har haft negative konsekvenser, og hvor mennekser lider og kæmper.

 

Drømmen om et træ bevæger sig i samme spor. Vi er i år 2110, hvor en ung mand er alene på Svalbard. Langsomt finder vi ud af, hvad der er sket, og hvorfor han drømmer om engang at se et træ. 

 

Svalbard er blevet hjemsted for verdens frølager og for en lille samling mennesker, der prøver at leve i pagt med naturen. De har et kæmpe drivhus, der forsyner dem med frugt og grønt, og de har kød fra jagt. En Katastrofen indtræffer for alvor, da en virus lægger landsbyen øde hen. Kun 3 børn og deres ældre søskende overlever, her i blandt vores hovedperson, Tommy. Romanen skildrer på grummeste og fineste vis en verden uden mad nok, og med en kæmpe biodiversitetskrise. Det er svært ikke at blive grebet af Lundes bøger.

 

11 % af Maren Uthaug

I Uthaugs 11% befinder vi os i en matriarkalsk verden, det vil sige en verden domineret af kvinder og såkaldt kvindelige værdier. Mænd er potentielt farlige, særligt når deres testestoronniveau stiger i teenageårene. Derfor skal de pacificeres ved at medicinere dem. Dog har man brug for dem til avl, så de bliver sendt til et avlscenter på Lolland, hvor de kan befrugte kvinderne efter behov. I kan nok regne ud, at det er livsfarligt at være født som mand eller at hjælpe mænd. Vild og nærmest thrilleragtig fortælling om  hvad der kunne ske, hvis vi skærer halvdelen af befolkningen væk.

 

De gale af Kim Fupz Aakeson

Historien starter i år 2010, hvor bioteknologien løber løbsk: En sygdom slår ned og berøver de fleste over 25 år deres hukommelse og indlærte adfærd. De ældre er rablende gale og de unge må tage over

 

Historien fortælles af to unge fyre og en pige, der drager ud på en livsfarlig rejse, gennem et land ramt af anarki og opløsning, hvor de efterhånden også erkender galskaben i den gamle samfundsorden. Venskabet mellem de tre unge er bærende i denne foruroligende og vittige roman.

 

Julia (1984) af Sandra Newman

Har du mod på engelsk læsning, så læs denne!

 

Sandra Newmans bog er en slags feministisk nyfortælling af George Orwells klassiker 1984, hvor Big Brother overvåger via sine teleskærme, og tanker ikke er toldfrie, men risikerer at blive opsnappet af Tankepolitiet.

 

Vores hovedperson Julia arbejder i Sandhedsministeriet, hvor hun møder Winston Smith. De indleder et forhold, men da Julia kontaktes af Tankepolitet får det alvorlige konsekvenser for alle implicerede. Hvem kan man stole på? Og hvad sker der, når den sandhed man er opvokset med smuldrer? 

 

Sandra Newman har taget bikarakterer fra "1984" og digtet videre på deres historier, heriblandt Julia Worthing: mønsterborger i Oceanien, hvor hun arbejder som mekaniker i Fiktion under Ministeriet for Sandhed. Hun klarer sig på sin egen måde i Big Brothers overvågningssamfund, hvor selv små fejltrin fører til angivelse, arrest og tortur. Julia gemmer dog på en grum fortid, som hun helst ikke vil have frem i lyset.

 


I Sandra Newmans version af historien får kvinderne fra Orwells 1984 den stemme de fortjener. Set fra kvindernes perspektiv kaster hun et kritisk blik på, og giver helt ny indsigt i, Orwells oprindelige fortælling. Resultatet er en uhyggelig samfundsaktuel roman med stof til eftertanke.