Tema / Gode bøger baseret på virkeligheden

De seneste år er de selvbiografiske romaner blevet mere og mere populære, og efterspørgslen på dem er stor. Genren hedder autofiktion. Forfatterne snupper elementer fra deres eget liv med ind i fortællingen - hos nogle er der tale om en næsten 1:1 skønlitterær udgave af deres eget liv, og hos andre er det begivenheder, følelser eller konkrete personer, der har inspireret til videre digtning. Det er en genre, der leger med grænserne mellem fantasi og virkelighed, og den pirrer vores nysgerrighed, fordi vi som læsere aldrig er sikre på, hvor grænsen går - er det her sket i virkeligheden, eller er det et af de steder, hvor forfatteren har digtet videre på de faktiske hændelser?

Forfatteren bag facaden

Noget af det spændende ved genren er selvfølgelig, at vi kommer ind bag facaden hos forfatterne - vi får lov til at stikke hovedet op over busken og lure med - uden risiko for skældud. Og mange af os er vist temmelig nysgerrige. Men mest af alt vinder genren på sin nerve. Helt personligt synes jeg i hvert fald, at de autobiografiske romaner kan noget ekstra, og man kan som læser godt mærke, at her er tale om en 'ægte' historie. Romanen har ofte en anden dybde, og de har indtil nu haft nemt ved at gribe mig. Jeg får lidt samme oplevelse, som hvis jeg har set en virkelig god film: En, der rørte mig, gjorde mig vred, overraskede mig og (forhåbentlig) forløste knuden i maven til sidst. Ofte afsluttes særligt de film nemlig med "Baseret på virkelige hændelser".

 

Jeg har her fundet et udvalg af gode, autobiografiske romaner. Et par af de rigtig gode har jeg fundet på eReolen Global, hvor der også er et kæmpe udvalg at gå på opdagelse i, bare på engelsk. 

 

Rigtig god fornøjelse!

Mie/Viborg Bibliotekerne