Foto af togrude

Tema / Gode bøger til pendleren

I hverdagene synes jeg godt, det kan være svært at finde tid til alle de bøger, jeg gerne vil have læst. Heldigvis kan min transporttid til og fra arbejde nemt udnyttes til at klemme lidt ekstra læsetid ind. Her har jeg samlet nogle af de sidste bøger jeg har læst og lyttet til under min daglige pendling. Fem titler, lige til at tage med i tasken eller putte i ørerne!

Anna Elisabeth Jessen: Oblivion

Stærk skæbnefortælling, inspireret af virkelige begivenheder. Emnet er tungt, men skrevet nærmest dokumentaristisk uden at tage part for nogen – derfor er den let læst.

En spejderweekend omkring årtusindeskiftet får fatale konsekvenser for en pige, som måske/måske ikke bliver voldtaget, og for den anklagede dreng. Men weekenden sætter også dybe spor i alle andre implicerede: venner, familie og de øvrige spejdere på turen. Oblivion betyder glemsel, men da pigens veninde skriver en bog om hændelsen mange år efter, tvinges inderkredsen til ikke længere at glemme, men huske og sone.

Matt Haig: Midnatsbiblioteket

Hvad ville du gøre, hvis du kunne prøve at leve dit liv på flere forskellige måder – et slags multivers? Det oplever den livstrætte Nora. Efter at have forsøgt at begå selvmord ender hun på Midnatsbiblioteket hos skolebibliotekaren Fru Elm. Midnatsbiblioteket er en slags limbo mellem liv og død, og på hylderne bugner det med bøger, der hver især repræsenterer et muligt levet liv. Nora oplever hvad der ville være sket, hvis nu…

En filosofisk læseoplevelse med en snert af magisk realisme.

Thomas Korsgaard: Man skulle nok have været der

Thomas Korsgaard behøver næppe den store introduktion, han er braget igennem med sin Tue-trilogi, hvor Man skulle nok have været der, er sidste bind. Vi ved fra de to forrige bind, at Tue kommer fra en dysfunktionel familie, og har svært ved at passe ind. Han kender ikke altid de sociale koder.

Dette kommer også til udtryk i denne bog, hvor Tue er flyttet til København og hutler sig igennem tilværelsen. Han prøver så hårdt, og det er en stor sorg for ham ikke at føle sig hjemme nogen steder. Dog anes en lykkelig fremtid, da Tue, eller skal vi kalde ham Thomas, slår igennem som forfatter. Sproget er let og humoristisk. Korsgaard vandt De Gyldne Laurbær for denne roman.

Laura Ringo: Fødedygtig

Fødedygtig er noget så sjældent som en folkeskoleroman, men det er også en roman om ikke at ville have børn, i hvert fald ikke med ham man bor sammen med. Liv er folkeskolelærer, og prøver hårdt at gøre al det rigtige, men ustyrlige børn og magtesløse kolleger gør, at Liv en dag går over stregen – hun giver en elev en lussing. Hun bliver fyret og må tage sit liv op til revision, både arbejdsmæssigt og i privatlivet.

Bogen kan ses som et indspark i debatten om folkeskolens vilkår, herunder lærernes – og vil også give anledning til en snak om ønsket om at få børn - eller manglen på samme.

Jean Hanff Korelitz: Det burde du have vidst

Denne bog blev jeg inspireret til at læse efter at have set den spændende serie The Undoing, der bygger på Det burde du have vidst. Har man set serien, vil bogen stadig være værd at læse, for der er markante forskelle. Det er en vaskeægte domestic noir fortælling, altså en spændingsbog, men hvor det uhyggelige sker indenfor hjemmets fire vægge, og ikke udenfor. Grace og Jonathan lever et privilegeret liv med deres søn i New York. Han er børnelæge og hun er psykolog. Dog begynder facaden stille og roligt at krakelere, og Grace må stille sig selv spørgsmålet: Er mit liv og mit ægteskab bygget på en stor fed løgn?

En rigtig page turner med snigende uhygge og masser af tvivl. Der bliver løjet, måske også for læseren!

 

God læselyst!

/ Ane, Holbæk Bibliotekerne