Tema / Gode lytteoplevelser i mørket

Du behøver ikke at lægge bogen fra dig, når du skal tænde stearinlys, eller når du vil lave dig en kop god, glohed te og gøre det lidt hyggeligt for dig selv i denne mørke tid. En god lydbog kan du lytte til, lige når det passer dig, lige meget hvad du er i gang med af småsysler. Hvad med en spændende krimi, når du alligevel skal ud at køre en lang tur eller sidde i tog i flere timer? Eller du kan høre en gribende biografi om nogen, du beundrer, selv når du står midt i maden.

 

Kender du det, at der hele tiden dukker nye, spændende bøger op, som man bare MÅ læse, men har man tiden til at få læst alt det, man gerne vil? Jeg har ikke, og derfor er jeg begyndt at sætte pris på lydbøger.

 

Lydbøger er en behagelig måde at få læst en masse på, men uden at det stjæler tid fra andre af hverdagens vigtige gøremål. Det kan ovenikøbet være, at man snupper et kapitel mere, når nu man ikke bliver træt i hverken øjnene, nakken eller armene.


Ord, der giver tankerne plads
Noget, jeg virkelig holder af, er at høre lydbøger, inden jeg skal sove. Når mørket trygt omslutter mig, og jeg ligger under en varm dyne, putter jeg mine høretelefoner i ørerne og lader ordene svæve i mørket foran mig og overgiver mig til fantasiens billeder, som giver en helt anden læseoplevelse, end hvis jeg havde siddet i læselampens skær og læst. Jeg går også tit en tur i det smukke efterårsvejr med en god fortælling i ørerne. Det bliver bare en anderledes gåtur, når jeg fx har hørt om to pigers barske opvækst i et fattigt og voldeligt kvarter i Napoli i 1950'erne eller om en ældre mands alderdom i en øde sæterhytte langt oppe i Norge, hvor han tænker tilbage på sommeren 1948, da han og faderen havde en idyllisk sommer sammen, som fik en brat slutning. Hjemme igen efter gåturen er jeg beriget på en helt anden måde, end da jeg begyndte gåturen.   

 

Det er ofte skuespillere eller professionelle oplæsere, som indtaler bøgerne. Nogle gange kan det også være forfatteren selv, som læser bogen op, hvilket giver lydbogen en anden varme og oprigtighed.

Jeg har anbefalet fem lydbøger, som jeg synes, det er værd at give en chance. Men du vil nemt kunne finde mange flere gode historier fortalt højt, da vi har en stor mængde danske lydbøger, som strækker sig over utallige genrer og emner.  

 

Med gode historier, der er så lette at finde, er der kun ét tilbage at sige: God lyttelyst! 

 

/Sidsel Friborg, Viborg Bibliotekerne