gotisk kvinde med sort slør

Tema / Gotiske romancer og gys på engelsk

Jeg har udvalgt en række moderne og klassiske gotiske romaner på engelsk, der passer til efterårsmørket med deres stemning af uhygge og romantik.  

Forestil dig en dyster, forfalden herregård med hemmelige gange, som hjemsøges af spøgelser - så har du sat scenen for den klassiske gotiske fortælling. Mange nye forfattere har taget genren til sig og gentolket den i moderne litteratur. Stadig er det de overnaturlige elementer, mystikken og den pirrende spænding, som gør det svært at slippe bøgerne igen. De spiller på menneskets frygt for det ukendte og ukontrollable, og vi holdes i suspense, når noget grusomt er under opsejling. 
 
Latinamerikansk gru og gys 

Mexican Gothic (2020) møder Jane Eyre Dracula tilsat magisk realisme og feminisme. Den nyligt udkomne og meget populære roman af Silvia Moreno-Garcia er en latinamerikansk fornyelse af den klassiske gotiske thriller.  Den viljestærke unge heltinde Noemí gør oprør mod tidens traditionelle kvinderolle og racisme i 1950ernes Mexico. For at redde sin kusine rejser hun fra storbyen til en fjern herregård, hvor der gemmer sig mange hemmeligheder bag murene. Romanen er atmosfærefyldt, velskrevet og til tider grusomt skræmmende.

 

Når hjemmet er det ondeste sted 

Shirley Jackson er anerkendt som en af USAs største horrorforfattere og er bl.a. et forbillede for Stephen King. Hun spiller på den psykologiske suspense i sine dystre, moderne gotiske romaner. De meste kendte er The Haunting of Hill House (1959) og We have always Lived in the Castle (1962), der begge er blevet filmatiseret inden for de seneste par år. I sidstnævnte bor søstrene Blackwood afsondret i et stort gammelt hus sammen med deres onkel Julian. Et uopklaret giftmord har dræbt resten af familien, men hvem myrdede dem?  I Shirley Jacksons romaner er hjemmet sjældent et trygt og rart sted at være, for hverdagsondskaben og ikke mindst galskaben lurer altid lige under overfladen.  
 

Kærlighed og jalousiens magt 

Genfærd, forbrydelser og familiehemmeligheder er et tilbagevendende træk i kvindelige gotiske romancer som Charlotte Brontës Jane Eyre (1847) og Daphne de Mauriers Rebecca (1938).   

Rebecca er kendt fra Alfred Hitchcocks film fra 1940 og aktuel med en ny Netflix-filmatisering fra 2020. Det kan anbefales at lytte til lydbogen for at få romanens flotte sprog med. En ung fattig kvinde gifter sig med en charmerende enkemand og flytter ind i sit nye hjem Manderley, et engelsk gods, som hjemsøges af mindet om hans afdøde første kone, Rebecca. Romanen handler om kærlighed, jalousi og angsten for fortiden, der aldrig helt er forsvundet.  Er du på udkig efter noget, der ligner Rebecca, kan The Silent Companions af Laura Purcell anbefales. 


I listen herunder finder du en god blanding af moderne og klassiske gotiske romaner, du kan låne på eReolen Global

Lone U. /Vejle Bibliotekerne