Tasiilaq

Tema / Grønland i litteraturen

"Til Grønlands is var jeg kommet en nat, med et skib der var sejlet igen. På Grønlands is var jeg ensom og trist for jeg savnede min eneste ven..." sådan begynder ét af Jakob Martin Strids børnerim fra "Mormors gebis", en bog som min 2-årige søn holder meget af at få læst højt. Heldgivis slutter Grønlands-rimet af med, at en sælhund slikker fortællerens hånd, så han bliver glad igen. Det fantastiske ved rimet er, at det indkranser den storslåethed, hvidhed og ensomhed, som mange af os (selv uden at have været dér) forbinder med Grønland. 

Heldigvis er det ikke kun Kim Leine eller Jakob Martin Strid, der har skrevet om Grønland. En række danske forfattere har igennem årene skrevet både nuancerede og knap så nuancerede beretninger fra den gamle koloni. Desværre kender jeg alt for lidt til Grønlandske forfattere, som ellers kunne give et andet litterært indblik i deres store land mod nord. Alligevel er der masser af viden, fiktion og underholdning at hente i bunken af romaner, som jeg anbefaler her.

På eReolen er der kø til de fleste af Kim Leines populære bøger - men hvis du har børn fra 2.-3.-klasses-alderen kan I også sammen høre eller læse Skovpigen Skærv eller Pigen der kunne tale med hunde (selvom de er barske!) - begge findes som både ebøger og lydbøger her på eReolen. 

God læselyst!

/Maria Louise, Silkeborg Bibliotek