
Tema / Gyser-klassikere
Jeg elsker et godt gys! Genren har eksisteret i mange år, og her er nogle af mine ikoniske favoritter. Bøgerne er måske ikke uhyggelige på samme måde som gysere skrevet i dag, men de kan allligevel noget med deres mørke, snigende ondskab krydret med paranormalitet, hjemsøgelser og overnaturlige fænomener, og jeg fornemmer, at byggestenene til nutidens gysere blev grundlagt dengang.
Det spøger!
Der er lagt op til gotisk mørk uhygge i Shirley Jacksons Mørket i Hill House, hvor paranormale fænomener huserer i et hjemsøgt hus. Jackson var en stor mester inden for denne genre. I Henry James' Skruen strammes får en guvernante sin sag for, da hun hyres til at passe to forældreløse børn på et afsidsliggende engelsk gods. Er hun neurotisk, eller er børnene ufattelig onde?
Når det kommer ud af kontrol...
Mystiske ting og sager sker der også for det unge par Rosemary og Guy i Rosemarys baby, da hun skal nedkomme med en noget usædvanlig baby. Satanismen lever i bedste velgående i denne klassiker.
Mary Shelley er blevet udødeliggjort med sin historie Frankenstein, som handler om Dr. Frankenstein, der, utilsigtet, skaber et monster af dødt væv, og siden flygter fra sit ansvar, hvilket får store og grumme konsekvenser.Historien viser hvad der kan ske, når menneske leger gud.
Overnaturlige kræfter
Mange af os har nok set Ondskabens Hotel med Jack Nicholson i hovedrollen som Jack Torrance. Filmen bygger på horror-klassikeren af Stephen King. Efter en fyring tager Jack Torrance med sin kone og søn til hotel Overlook, hvor han skal være opsynsmand og komme til kræfter. Opholdet bliver alt andet end afslappende for Jack og hans familie, for fortiden spøger i den grad på det ikke helt almindelige hotel. Jacks søn Danny har et særligt talent, han kan 'skinne', dvs.han kan bl.a. fornemme folks tanker, og han kan se ting, der sker i fremtiden. Evner han i den grad for brug for, hvis han skal slippe levende fra hotellet.
I 2014 kom opfølgeren Doktor Søvn, som har Danny i hovedrollen. Nu som en ung mand, der har lært at tøjle og bruge sine evner konstruktivt.
Jeg ønsker jer en god og (u)hyggelig læsning!
Ane / Holbæk Bibliotekerne