Tema / H.C. Andersen Litteraturpris 2024: Margaret Atwood

Margaret Atwood (f. i 1939) er en fremtrædende canadisk forfatter kendt efter filmatiseringen af hendes ikoniske roman "The Handmaid's Tale" ("Tjenerindens fortælling"). I bogen er flere kvinder blevet sterile og børn er blevet en handelsvare. De fødedygtige kvinder arbejder som tjenerinder, der skal føde børn til kommandanterne i det nye samfund Gilead. De sterile kvinder derimod bliver sendt til kolonierne for at håndtere farligt affald, der meget vel kan være radioaktivt.

 

Hun er blevet tildelt H.C. Andersen Litteraturpris 2024 for brugen af myter, eventyr og fantastiske og spekulative fortællinger til at belyse samtidspolitiske problemer, såvel som for at ophøje såkaldt spekulativ fiktion til en højere kunstform.

Atwood formår at flette skarp samfundskritik ind i sine fortællinger, hvilket gør hende til en inspirerende stemme i moderne litteratur.  Hun er også kendt for sine andre værker som "Alias Grace" og "Oryx and Crake", der har udfordret læsernes perspektiver på køn, magt og samfund.

 

Læs mere om Magaret Atwood på: forfatterweb og litteratursiden