Tema / Herbjørg Wassmo

Herbjørg Wassmo er en af Norges mest læste forfattere med bøger, der er oversat til en lang række sprog. Hun debuterede i 1976 med digtsamlingen Vingeslag, men er mest kendt for sine mange romaner om kvindeskæbner.
 

Den 12. maj udkommer Wassmos seneste bog på dansk, Mit menneske, om Ruth og Gorm, en anerkendt kunstner og en købmandssøn. De er født ind i hver deres sociale klasse med forskellige muligheder og begrænsninger i livet, og romanen skildrer deres trang til at leve et ægte liv med mening, som står i kontrast til de nordnorske vilkår. Med Mit menneske slår Wassmo et gennemgående tema fra sit forfatterskab an, nemlig opgøret med den enkeltes livsvilkår og de omkostninger, det har.
Derudover beskæftiger hendes romaner sig ofte med temaer som skyld, skam, tab, kærlighed og svigt, hvor hun blander barsk realisme med surrealistiske fragmenter.


Herbjørg Wassmo var indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris i 1981 for Huset med den blinde glasveranda og fik den i 1987 efter at have afsluttet serien om Tora med yderligere to bind, Det stumme rum og Hudløs himmel. Trilogien er udgivet samlet under titlen Tora-trilogien og handler om pigen Toras liv i en bygd i det nordlige Norge med en barndom præget af fattigdom og misbrug, som sætter voldsomme og varige spor i hendes sind.

 

Læs mere om forfatteren på Forfatterweb.
 

Foto: Rolf M Aagaard.