Tema / Højtlæsning for de små - og større

Ud over at det er fantastisk hyggeligt at læse højt for både de mindste og de lidt større, der selv er begyndt at læse - gør det også meget andet godt for dit barns trivsel. Her skriver Caroline, cand.mag. og skribent ved webmagasinet Skole og Liv, lidt om hvorfor!

 

Der er utroligt mange gode grunde til at tage sig tiden til at læse for sine børn. Jo mere du selv læser for dine børn, jo større læselyst skaber du hos dem, så de selv vil vælge at læse som store børn og unge mennesker. At skabe læselyst, er en af de største gaver, man kan give sine børn af flere årsager. De vil naturligt klare sig bedre i skolen, da der er ikke et fag i vores uddannelsessystem, som ikke kræver læsning. Ikke engang matematik, selvom det ikke er læsning, som er dominerer i faget.

 

Foruden at give viden og være med til at forbedre muligheden for at lære i skolen, kan læsning åbne andre universer. Skønlitterære bøger giver mulighed for at udfordre fantasien, når handling beskrevet med ord skaber billeder inde i hovedet. Hvordan ser hun ud, hvor gik han hen, og hvem mon kvinden i vinduet er? Og det er heldigvis noget, både voksne og børn har glæde af. Det er nemlig for mange en form for afkobling at forsvinde ind i et andet univers og lægge sin egen situation bag sig for et par timer. Hertil kommer, at mange – specielt unge – finder forståelse af sig selv ved at læse historier, der beskriver karakterer, de kan identificere sig med. Med et fagligt lærer-begreb kan man sige, at skønlitteratur øver det unge menneske i at ‘reflektere over sig selv’ – den kan være en hjælp i deres identitetsdannelse. Hertil kommer, at det er en utrolig hyggelig nærværende stund at være sammen om en læseoplevelse, for med de nære, langsommelige stunder giver mulighed for at tale om de små og store ting i livet.

 

Læs hele artiklen og meget mere til studerende og forældre med børn i uddannelsessytemet på Skole og Liv her.

 

Herunder anbefaler Caroline gode højtlæsningsbøger for børn i alderen 6-10 år.