Mand holder papirsudklip af hoved

Tema / Hukommelsens mysterium: 5 bøger, du bør huske

"Kan du huske, da ..." - Det er en indledning, som fører tusind steder hen. Sandsynligvis har din hjerne foreslået op til flere ting, der kunne afslutte den, og en lille del af dig sidder nu og mindes, mens en anden (forhåbentlig) læser videre.

En kompliceret størrelse

Og selvfølgelig kan du huske. Men det kan være en sær proces - nogle gange om natten husker man for meget, men når man står og skal ud ad døren, nægter ens hjerne pludselig at genkalde sig, hvor man lagde bilnøglerne. På den måde minder hukommelse lidt om tid: det er et problem, når der er for meget eller for lidt af den. Og ligesom med tid bliver det kompliceret, når først vi begynder at spekulere over, hvad det egentlig er.  

Glemmer du, så husker jeg...

I At dykke efter søheste bruger Hilde og Ylva Østby et citat fra En bøn for Owen Meany af John Irving: "Ens hukommelse er et uhyre; man glemmer, men den gør ikke. Den arkiverer blot tingene. Den bevarer eller skjuler tingene for en - og den kalder dem frem igen i erindringen, når det passer den. Man tror, man har en hukommelse; men det er den, der har en!"

 

Titlens søheste er ikke havdyr, men hippocampus, en del af hjernen, der har med erindringen at gøre - og ligner en søhest. Hilde og Ylva Østby bruger det som udgangspunkt til at dykke dybt ned i erindringens videnskabshistorie, fra de første opdagelser til moderne tankelæsning. Den forsøger at komme vidt omkring det, vi har lært om hjernes måde at huske på - men viser også, at meget stadig er et mysterium.

Bøger, der er værd at huske - og kan hjælpe dig med det 

Det er de naturligvis ikke de eneste, der har konstateret - og hvem elsker ikke et godt mysterium? Der findes en hel del bøger om emnet, som belyser vores hukommelse fra forskellige vinkler. Jeg har fundet fem frem her, som alle er spændende og værd at huske - nogle af dem vil endda hjælpe dig med det.