Puslespilsbrikker

Tema / Hvem er jeg? Hvem er vi?

Hvem er jeg? Hvem er vi? I august måned dykker vi ned i nogle af livets helt store spørgsmål med temaet identitet. Som en lille introduktion har jeg her samlet 6 vidt forskellige anbefalinger til bøger, som på den ene eller den anden måde berører emnet.

 

Afstanden mellem dig og mig

Særligt i ungdomsårene kan spørgsmålet om, hvem man er, trænge sig på. En aften i byen møder Laura Mille, og de kysser hinanden. Da de mødes igen, er det på gymnasiet som lærer og elev. Afstanden mellem dig og mig er en historie om alt det fantastiske og svære ved at elske et andet menneske og om at være så opfyldt af sine egne problemer, at man nogle gange ikke kan rumme de andres.

Den jeg skulle blive

Samtidslitteraturen vrimler med mænd, der tvivler, søger, vralter og vælter. Norske Geir Gulliksens seneste roman handler om den midaldrende Hennings undersøgelse af, hvorfor han blev den mand – far, søn og kæreste – han blev, hvad maskulinitet er, hvad en mand er og om alle de forestillinger og fordomme, der omklamrer ham alene i kraft af hans biologiske køn.

Et andet menneske, et andet liv

En ung pige flygter fra konflikten i Somalia med sin mor og søskende, og de ender i Roskilde. Baraka vil forvandle sig selv, koste hvad det vil. Hun bliver til Maria og bor i en lille ærkedansk provinsby, gift med en ansat fra det lokale byggemarked. Romanen behandler emner som overlevelse, identitet, og hvordan man som flygtning nødvendigvis må forandre og forvandle sig for at kunne overleve.

Indkredsning

Indkredsning er en psykologisk roman, der handler om David, som har mistet hukommelsen. Tre personer reagerer på en avisannonce, der opfordrer alle, der har kendt David, til at skrive breve og fortælle om deres relation til ham. Hurtigt finder man ud af, hvor forskelligt et menneske kan beskrives ud fra forskellige menneskers perspektiv.

Mit arbejde

Efter at have født et barn taber forfatteren Anna sin plads i verden. For at stå imod en truende galskab må hun læse og skrive sig til rette i verden igen. Mit arbejde blander prosa, digt, journal, brev og meget mere for at udforske forholdet mellem moderskab og skrift.

Identitet : udfordringer i forbrugersamfundet

Svend Brinkmann er mesteren, når det kommer til at sætte ord på mennesker og det samfund, vi lever i. I et af hans tidlige værker Identitet forsøger han at finde frem til, hvorfor vi er så besatte af at finde os selv, og hvorfor spørgsmålet om identitet gennemsyrer vores tilværelse.