Kvinde ved vindue

Tema / 3 lydbøger, der bryder tabuer

De sidste tre lydbøger jeg har lyttet til her på eReolen, har alle, i forskelligt omfang, kredset om det samme tema: vold mod kvinder

 

Min oplevelse med lydbøger omhandlende dette tema har været, at det er langt mere grænseoverskridende at være lyttende og passiv tilskuer til kvinders ulykkelighed, end at læse om det. Eller hvad synes I? 

 

For mig er der én væsentlig forskel på at læse eller lytte til litteratur, nemlig tempoet. I den læste bog bestemmer jeg 100% selv tempoet: Hvornår jeg har brug for en pause, hvornår jeg har brug for at læse en sætning igen, og hvor jeg lige kan hoppe 10 linjer frem osv. Men sådan er det ikke i lydbøger, og det blev meget tydeligt for mig i de seneste tre bøger, jeg har lyttet til. Her blev ondskaben og volden smidt ind i ørerne, uanset om jeg var klar til det eller ej. Misforstå mig ikke, jeg elsker lydbøger og bruger dem flittigt, men det at lytte til beskrivelserne af pinsler er helt forskellige fra det at læse dem.

 

Litteratur nedbryder tabuer

Denne erfaring gør dog ikke, at jeg vil holde mig fra bøger om temaet, nej bestemt ikke, for bøgerne er vigtige. Det skønlitteraturen gør så fantastisk, er at skabe billeder og metaforer, der skildrer komplekse følelser, der ellers er svære at sætte sig ind i. Så når vi læser litteratur om et bestemt emne, er det med til at give os en referenceramme og et sprog om en verden, vi ellers ikke kender til.

Så denne artikel er ikke en advarsel, men snarere en hyldest til de forfattere, der med deres arbejde er med til at nedbryde tabuerne om kvindevold. Tak. 

 

’Til min søster’ af Dy Plambeck (2019)

Søstrene Aya og Andrea kører til Sverige med et haglgevær og Ayas to-årige datter Nola i bilen. Andrea har forladt sin voldelige kæreste, og Aya skal tale om J.P. Jacobsens ungdomsveninde Anna ved en historisk konference.

 

’Grønne fingre søges’ Af Annika Estassy (2019)

Den ældre Agnes må se i øjnene, at det kniber med at passe kolonihaven, og den yngre Leyla flytter ind for sommeren. Hun har brug for at komme væk fra sin voldelige mand, og deres venskab udvikler sig, og sandhederne må frem.

 

’Bag lukkede døre’ Af B. A. Paris (2017)

Nygifte Jack og Grace er det perfekte, misundelsesværdige par, som elsker hinanden og tilsyneladende har alt, hvad man kan ønske sig. Men hvorfor kan man aldrig møde Grace alene - og er Jack ikke lige lovlig kontrollerende?

 

\\ Cecilia - Viborg Bibliotekerne