
Tema / Hvorfor er true crime så populær en genre?
Frederik Strand har mange jern i ilden. Han er en populær foredragsholder og museumsleder for Politimuseet. Han er forfatter til en lang række fagbøger om kriminalsager, drabsefterforskning og dansk politihistorie. Og så er han vært på og har medvirket i flere true crime podcasts – senest serien ”Forbrydelsens genstande’. Vi har spurgt Frederik Strand om, hvorfor true crime genren er blevet en af de allermest populære genre indenfor både bøger og podcasts.
Ifølge Frederik Strand er det både fortælleformen og indholdet, der gør true crime genren så fængslende:
”Der er en naturlig fortælletråd i en true crime historie. Når man følger en kriminalsag er der en meget naturlig begyndelse og afslutning. Og så rummer true crime historier nogle temaer, der er ret almengyldige. Det er nogle overordnede psykologiske og filosofiske temaer som for eksempel ondskab, forbrydelse og straf og forholdet mellem offer og gerningsmand. Og samtidig kan man også lade emnet være en indgang til nogle historiske beskrivelser og nogle mere samfundsmæssige emner. Så der er ret mange faktorer på spil, der gør true crime så appellerende til så bred en gruppe.”
Fra skrift til lyd
Frederik Strand har skrevet et hav af bøger, hvor han dykker ned i særlige perioder af dansk kriminalhistorie. Og de senere år er hans forfatterskab suppleret af et omfattende CV som podcastvært. Blandt andet har han lavet podcasts som ’Drabsrummet’, ’Genåbnede kriminalsager’, ’Rejseholdets historie’ og ’Uropatruljen’. Men hvordan er det anderledes at fortælle historier på lyd end på skrift?
”Podcast er jo et mere levende medie, forstået på den måde, at det bliver til i dialog med dem, man laver det sammen med. Det er mere direkte end det skrevne medie, hor man jo også har tid til at gennemtænke tingene mere. Det er mere spontant, og det passer rigtig godt til true crime genren.”
True podcast tiltrækker museumsgæster
På Politimuseet kan de også mærke true crime genrens stigende popularitet. Faktisk i sådan en grad, at det kan ses på museets besøgstal, fortæller Frederik Strand.
”Igennem de sidste 5-6 år har vi tredoblet vores besøgstal. Så vi kan virkelig fornemme true crime-genrens indtog hos danskerne, og jeg tror at podcasts er en meget væsentlig grund til det.”