Tema / Idéer, der ændrede verden
Der findes mange forskellige typer idéer: De gode, de dårlige og dem midtimellem, og så findes der idéer, som ændrer verden! Det vil sige, som ændrer vores måde at tænke på, at agere på, idéer, der genererer ny viden og indsigt.
Heldigvis er der dygtige forfattere, der i romanform beskæftiger sig med dette - og formår at formidle komplekst stof til os lægmænd, samtidig med at vi får en spændende fortælling om ophavspersonerne bag idéerne: den tid, de levede i, den modstand, de mødte, og de ofre, de måtte bringe. Deres op- og nedture og ukuelige gåpåmod.
Jeg har læst disse bøger om tre bemærkelseværdige mennesker, der på hvert sit felt har været med til at sætte dagordenen, ikke bare i deres tid, men også i eftertiden.
Det blå lys af Stig Dalager
Stort anlagt roman om den polsk-franske Marie Curie (1867-1937), dobbelt nobelprismodtager i henholdsvis fysisk og kemi. Hun var i øvrigt den første kvinde til at modtage Nobelprisen. Romanen starter, da Marie ligger på sit dødsleje, hun er træt og udmarvet. Herefter oprulles hendes liv i først Polen og sidenhen Frankrig, hvor hun sammen med sin mand, Pierre Curie, stod bag banebrydende forskning inden for radioaktivitet.
Vi hører om hende og hendes tid i en mandsdomineret verden. Vi hører om utallige forsøg og balancen mellem at være forsker og mor/hustru. Man vidste af gode grunde ikke, hvor farligt det var at arbejde ubeskyttet med stråling, hvilket også endte med at gøre hende meget syg.
Det er en bog, som kan læses både for det (kvinde)historiske, det naturvidenskabelige og det biografiske. Marie Curie er et forbillede på så mange planer, og så har hun ændret verden og gjort den rigere med sin forskning.
Martin Luther King af Søren Mølstrøm
"I have a dream ..." Starten på den berømte tale af den sorte præst og borgerrettighedsforkæmper Martin Luther King (1929-1968). Og hvad drømte han så om? Jo, han drømte såmænd om fredelig sameksistens mellem sorte og hvide i USA. Han kæmpede for borgerrettigheder i et stærkt raceopdelt USA. Det ønskede han at opnå gennem ikkevoldelige protestaktioner og andre manifestiationer.
Søren Mølstrøm fortæller godt og spændende om denne mand og hans visioner, det er både dramatiske og bevægende historier, underbygget af mange fotos, om en betydningsfuld periode i nyere historie. Bogen vil formentligt appelere til både unge og voksne - og kan bruges både til undervisning og til "privat brug".
Martin Luther King er måske ikke helt i mål med sin drøm, men han satte i den grad emner som antiracisme og borgerrettigheder på dagsordenen. Han vandt da også Nobels fredspris i 1964. Han blev myrdet, men hans drømme lever videre.
Det andet køn af Simone de Beauvoir
Simone de Beauvoir (1908-1986) var en fransk eksistentialistisk filosof, feminist og forfatter. Eksistentialisterne tror på, at mennesket ikke er bestemt af arv og miljø, men skaber sig selv gennem sine valg. Det gjorde den lysende begavelse Simone da også selv. Hun dannede par med den lige så kendte Jean-Paul Satre, og sammen med ham udviklede hun eksistentialismen som filosofi.
Hun talte om køn og identitet, og hendes værker er ikke mindre aktuelle i dag, da hendes hovedargument er, at køn ikke er noget biologisk betinget, men derimod en rolle, som er et resultat af en bestemt opdragelse.
Det andet køn handler om kvindens forskellige roller, hendes udvikling, kvindeundertrykkelse, og hvad det indebærer at være kvinde. Fra et historisk perspektiv forklarer de Beauvoir, hvordan kvindens rolle som "den anden" er blevet skabt og genskabt gennem tiderne og konstaterer, at "man fødes ikke som kvinde, man bliver det". Jo, der er lidt at tænke over - og det kan jeg godt lide.