Tema / Indblik i de andres liv

Litteraturen kan gøre os klogere på den tid og det samfund, vi lever i, den giver os mulighed for at træde ind i andre verdner og andre menneskers liv. Den giver os indsigt i livet set med andres øjne og kan give os større forståelse for andre mennesker, deres følelser og for forskellige måder at leve livet på. 

Blokken set indefra

Et eksempel er bogen Planen af Morten Pape, der indefra beskriver en drengs opvækst i en dysfunktionel familie i et socialt belastet boligbyggeri. De fleste af os har hørt om det før, men sjældent har man fået en førstehåndsberetning som denne, hvor man bliver lukket helt ind i et miljø, som de færreste har oplevet.  

Hjemme hos nazisterne

Kirsten Thorups aktuelle roman Indtil vanvid indtil døden giver et sjældent billede af livet i en tysk nazistisk overklassefamilie under Anden Verdenskrig. Her får man indblik i nazismens vanvid set indefra gennem den danske kvinde Harriets øjne. Familiens forvrængede virkelighedsopfattelse chokerer i første omgang Harriet, men langsomt vænner hun sig til tingenes tilstand og begynder nærmest at acceptere den. 

Tæt på to brødre

Romanen Svin af Christian Dalsgaard handler om to brødre, der vokser op med det samme udgangspunkt, men hvis liv udvikler sig i meget forskellige retninger. Den ældste bror bliver på slægtsgården og lever op til familiens og omverdenens forventninger til ham, mens den anden bror flygter og lever det frie, men hårde liv. Efter mange år mødes de to brødre igen og forsøger at opnå en gensidig forståelse for deres respektive valg i livet.

 

De tre romaner har alle givet mig en indsigt, som har gjort dybt indtyk på mig, og jeg kan varmt anbefale dem.

 

Lotte / Gladsaxe Bibliotekerne