Tema / Indvandrere i historiske romaner
Millioner af mennesker har igennem vores historie forladt deres hjemland i jagten på gratis jord, arbejde eller en bedre fremtid i et nyt land. Alle har haft store forventninger med i bagagen, men de har måtte kæmpe hårdt i de nye lande og langtfra alle har fået deres drømme indfriet.
Australien: En kuffert fuld af drømme
De første europæer kom til Australien for mere end 200 år siden, men masseindvandringen begyndte for alvor i midten af 1900-tallet, hvor indvandrere blev lovet guld og grønne skove. I romanen ”Kuffert fuld af drømme” finder vi ud af, at de nyankomne ikke følte sig helt velkomne. Vi følger Lotte Drescher og hendes families ankomst til Australien i 1956. De har overlevet naziregimets rædsler, men efterkrigstidens udfordringer i Tyskland får dem til at søge lykken i det forjættede land. Bogen er inspireret af virkelige begivenheder og kaster et gribende lys over indvandrernes vedholdenhed. Det er en rørende og tankevækkende fortælling.
USA: Drømmen om Amerika
Er du fascineret af indvandrernes historie i USA, bør du læse Toril Brekkes ”Drømmen om Amerika”. Vi følger søskendeparret Elise og Ansgar fra Stavanger, der er med den første norske Amerika-båd, der stævner ud mod New York i 1825. Vi følger deres rejse mod vest, hvor de slår sig ned på prærien. Forfatteren maler et fint portræt af personernes mod og håb, og beskriver smukt det uudforskede amerikanske landskab.
Danmark: De fremmede
I Henny Mikkelsens roman "De fremmede," dykker vi ned i Danmarks historie i 1759, hvor talrige tyske familier slår sig ned på Midtjyllands hede. I en kamp for både overlevelse og anerkendelse kæmper tilflytterne mod de lokale. Kendt som kartoffeltyskerne dyrker de kartofler for at klare sig. Bogen fokuserer på personlige skæbner og skelsættende begivenheder hos de tyske kolonister, og Mikkelsens roman er en bevægende fortælling om mod, ægteskaber og tab i mødet med dansk fattigdomshistorie.
God læselyst
/Anette, Viborg Bibliotekerne