
Tema / Interview med Belinda Bauer
Belinda Bauer er lige nu aktuel i Danmark med krimien De smukke døde, som blev udgivet på Jentas i sommeren 2017. Snart står forlaget klar med endnu en udgivelse fra forfatterindens hånd, og i weekenden den 17.-18. marts 2018 kan du finde hende på Krimimessen i Horsens, hvor hun vil fortælle om De smukke døde samt deltage i en debat om seriemordere.
Isabella Maria Wahlstrøm fra forlaget Jentas har været på forkant og snakket med Belinda Bauer om, hvad det netop er ved krimigenren, der fascinerer hende, hvad der motiverede De smukke døde, og også lidt om, hvad hun går og pønser på i øjeblikket. Læs med her.
Hvad er det ved krimigenren, der interesserer dig?
BB: Motivet for og effekten af den kriminelle gerning er det, der interesserer mig. Mere end selve gerningen eller opklaringen. Jeg er interesseret i de mennesker, der er involveret – i særdeleshed offeret.
Det siges, at jo mere man læser, jo bedre en forfatter bliver man. Var du selv fan af krimiromaner, før du begyndte at skrive dem? Eller hvilken slags skønlitteratur kan du lide at læse, når du ikke skriver?
BB: Jeg tror, det hjælper at læse skønlitteratur, da man på den måde absorberer sproget på en smuk og en nem måde. Man lærer at se verden gennem øjnene på mange forskellige mennesker. Jeg tror ikke nødvendigvis, man bliver en god forfatter af det, men det skader aldrig at læse meget, da det frembringer empati, hvilket er endnu vigtigere.
Jeg læser aldrig skønlitteratur mere. Mit hoved er fyldt op med min egen litteratur, så jeg har simpelthen ikke plads til andet. Jeg læser kun faglitteratur nu, hovedsageligt som research. Jeg har fornylig læst Astronautens guide til livet på jorden af Chris Hadfield. Den nød jeg, og den var ikke til research. Jeg lærte dog stadig ting, som jeg måske kan bruge i en bog en dag!
I De smukke døde dør folk på ret grusomme måder. Hvor får du din inspiration fra?
BB: Frygt! Jeg har altid haft en livlig fantasi og været en frygtsom person. Jeg tænker tit på frygtelige ting, der kunne overgå mig selv – og det er de ting, jeg skriver om i mine bøger.
Kræver det meget anatomisk research at skrive de specifikke detaljer i en drabsscene, eller kommer det hele så fra din fantasi?
BB: Først kommer fantasien, og derefter kommer research for at jeg kan sikre mig, at de ting, jeg forestiller mig, kan lade sig gøre rent fysisk. Nogle ting giver sig selv. Andre ting kræver meget research, som for eksempel dissekeringsscenen i Under huden eller biografscenen i De smukke døde. Når jeg researcher ting, er det oftest for at forstå de følelser og sanser, som er involveret, i højere grad end selve mekanikken.
Hvordan kom du på ideen med at bruge betegnelsen ’Udstillinger’ for drabsscenerne i De smukke døde?
BB: Vi elsker alle sammen kunst, og vi kan alle værdsætte dygtige kunstnere. Men der er mange ukendte kunstnere, som ikke får den anerkendelse, de føler, de fortjener. Jeg ville udforske ideen om en frustreret kunstner, som vil nå et bredere publikum. Og det er naturligvis det faktum, at hans kunst er mord, som gør De smukke døde til en krimiroman!
Du fortæller, at du er interesseret i de mennesker, der er involveret i den kriminelle gerning, når du skriver. Kan du sætte lidt flere ord på, hvad der udgør en rigtig god krimi?
BB: En god krimi har velskrevne karakterer, en spændende handling, og et godt tempo. Men en rigtig god krimi har ’det der ekstra’, som gør den original. Det kan enten være måden, den er skrevet på, en anderledes opbygning, måske foregår den et helt særligt sted, har unikke karakterer, eller noget helt andet. Når man rammer plet, så føles det magisk.
Uden at afsløre for meget – kan du fortælle lidt om, hvad du arbejder på i øjeblikket?
BB: Jamen, jeg har lige gennemført et overlevelseskursus med Bear Grylls, så min næste bog bliver i hvert fald ikke en hyggelig lejrbålsfortælling.
Gå ikke glip af Belinda Bauers næste udgivelse på Jentas, Klarsyn, som udkommer den 13. marts 2018.