Tema / Interview: Rebecca Bach-Lauritsen

Rebecca Bach-Lauritsen er forfatter, radiovært og lydfortæller. Hun er uddannelsesleder på Manuskriptskolen for børnefiktion og underviser i lydfiktion. I 2021 var hun nomineret til Mofibo Awards for Den bedste ferie nogensinde – og en hun der hedder Pyjamas, mens hun i 2022 vandt PRIX AUDIO for Årets podcast med værket Hvert år i oktober.

 

Hun fortæller her, hvad der ifølge hende er det særlige ved lydbøger.

Det særlige ved lydbøger

Hvorfor høre lydbøger (frem for at læse selv)?

"Helt konkret kan det være nemmere at høre en bog, mens man laver noget andet, fx cykler eller laver mad. Mange har lysten til at læse, men kan ikke finde tiden til det, og der er lydbogen praktisk. Oprindeligt var lydbogen et hjælpemiddel til dem, der ikke selv kunne læse. Jeg synes ikke, det er helt forkert også at tænke på lydbogen som en hjælp i dag, ikke fordi man ikke kan læse, men fordi den vane, det er at sætte sig med en bog, måske er svær at få gang i. Måske oplever man så til gengæld, at det at lytte til en bog den ene dag, kan give lyst til at læse en bog en anden dag. Det ene udelukker ikke det andet, tværtimod."

 

Hvad kan lydbøgerne, som er anderledes end at læse selv?

"Når vi hører en lydbog, er der først og fremmest en afsender mere, end når vi læser en fysisk bog. Indlæserens stemme bliver en del af oplevelsen. Lydbøger er heller ikke ens – nogle er en ren oplæsning af bogens tekst, andre bøger leger mere med lydformatet, fx ved brug af effekter og musik. I det tilfælde arbejder lydbogen mere bevidst med høresansen, som jo er en effektiv vej ind til menneskets følelser. I bøger med en stærk jeg-fortæller, det kunne være en klassiker som Vladimir Nabokovs Lolita eller en ungdomsbog som Lise Villadsens Byttedyr, kan man få følelsen af, at fortælleren betror netop dig noget. Fordi man ofte hører lydbøger i hovedtelefoner, kan det blive en ret personlig oplevelse at lytte. Stemmen i lydbogen bliver en stemme i ens eget hoved. I forhold til børn kan lydbøgerne skabe en rolig ramme for leg. Måske får man lyst til at lege det, man hører."

 

Kan alle lære at lytte?

"Det er et godt spørgsmål. Jeg tror faktisk, at det er en rigtig vigtig ting i livet, at vi lærer at lytte. Lytte til andre, lytte til os selv, blive opmærksomme på alle lydene omkring os. Jeg tror, det gør os bedre til at være mennesker. Mange har mere travlt med at tale end at lytte. Jeg ved godt, det ikke er sådan, spørgsmålet er ment, men mit svar på begge dele er: alle kan lære at lytte. Det kan kræve en ny åbenhed. Måske vil man i starten opleve, at ens egne tanker overdøver lydbogen. Det er okay. Du bliver bedre, når du øver dig. At lytte til en fortælling er også en øvelse i nærvær. Hvis du lytter på din telefon, vil jeg anbefale at slå diverse notifikationer fra imens, så du ikke hele tiden bliver forstyrret i din lytning."

 

Mister vi noget af oplevelsen, når vi ikke selv læser?

"En fysisk bog er et objekt. Du kan snuse til den, mærke omslagets tekstur og tykkelsen på papiret, når du bladrer. Bogstaverne forvandles til mennesker, følelser, handling inde i dig, det er magisk. Jeg tænker på den fysiske bog og lydbogen som to forskellige måder at opleve en fortælling på, og begge er værdifulde."

 

 

Interviewet er oprindeligt udgivet i eReolens inspirationsmagasin, som du kan finde på dit lokale bibliotek eller læse online her.

 

Foto: Lea Meilandt