Tema / Italienske bøger fra Dante til Ferrante

Sommerferien er en tid med ekstra overskud - ikke alene til at rejse uden for lille Danmark, men også til at tænke og læse uden for de vante rammer. Italien er et yndet turistmål, men der er måske knap så mange, der er bevidste om, hvad italienerne har at byde på litterært. Det er det heldigvis let at gøre noget ved.

 

Den italienske litteratur strækker sig flere århundreder tilbage i tiden og har naturligvis rødder længere tilbage på latin. Og gennem tiden har det støvleformede land fostret forfattere, der stadig læses og skaber debat den dag i dag. I 1300-tallet skabte Dante Alighieri et vedvarende billede på Helvede med Den guddommelige komedie, mens litterater, læsere og andre nutildags diskuterer, præcis hvem der gemmer sig bag navnet Elena Ferrante (altimens de nyder vedkommendes bøger til fulde).

 

Der er med andre ord masser af oplevelser af finde i den italienske litteratur, og uanset hvordan man ellers har tænkt sig at bruge sin ferie, kan det anbefales at rejse litterært med den destination i tankerne. Mine egne erfaringer fra den rejse spænder over et bredt spektrum af bøger - fra det fabulerende over det historiske til rendyrkede spændingsromaner.

 

Som en introduktion til Italiens mangfoldige fortællinger har jeg samlet ti romaner, der kan befordre dig vidt og bredt.

 

/ Janus