Tema / Jacobs slum

Jacobs slum er en podcastserie om den danske fotograf og reporter Jacob A. Riis (1849-1914) og skyggesiden af 1800-tallets amerikanske storby: slummen.

Idéhistoriker og journalist Kasper Jacek fordyber sig i slummens historie og i Jacob A. Riis' historie, og han fletter de to historier sammen til en historisk medrivende og afslørende fortælling.

 

Fotografisk dokumentation storbyens skyggesider

Med sin rejse til USA forlod Jacob A. Riis købstaden Ribe og endte som en verdensberømt reporter og fotograf, der inspirerede til sociale reformer. Da han ankom, var Jacob A. Riis en af mange tusinde fattige immigranter, som levede i New Yorks slum. Senere begyndte han at dokumentere livet i slummen, og hans brændende ønske blev at rydde slummen fra jordens overflade. I sin levetid nåede Jacob A. Riis at blive politireporter, redaktør, foredragsholder, forfatter og så blev han også venner med den 26. amerikanske præsident Theodore Roosevelt.

Hans fotografier var nogle af de første og eneste fotografiske dokumenter fra undersiden af den tidlige megaby New York. Her dokumenterer fotografierne livsforholdene hos arbejderne, som levede tæt sammen i mørke boliger, hvor sygdomme trivedes bedre end menneskene, der boede der.