Johannes Møllehave

Tema / Johannes Møllehave 1937-2021

Johannes Møllehave er død efter længere tids sygdom, 84 år gammel. Møllehave havde en udpræget sans for humor, men det betød ikke, at han forkastede alvoren eller glemte livets store spørgsmål.

Da Johannes Møllehave var barn, blev han klappet på hovedet af sin far, hver gang han rimede. Mange år senere har kærligheden til sproget resulteret i mere end hundrede bøger inden for mange forskellige genrer og oftest med humoren som hovedtema. Med mere end en million solgte bøger har forfatteren, der også er præst og foredragsholder, skrevet sig ind i mange danskeres hjem og blandt andet modtaget litteraturprisen Danskernes Yndlingsforfatter to gange.

De eksistentielle tanker i humoristisk svøb

Møllehave debuterede i 1974 med ’Abraham, Isak og Jakob – en gammel historie’, men det var først med sin anden bog året efter, ’På myrens fodsti’ (1975), han fik sit folkelige gennembrud. I ’På myrens fodsti’ bruger Møllehave sit eget liv som afsæt. Det er en erindringsroman, hvor Møllehave fortæller anekdoter fra sin barndom om sine personlige relationer, sit møde med moderne litteratur og refleksioner over barnets møde med voksenlivet. På trods af at være en erindringsroman, der tager udgangspunkt i Møllehaves eget liv, trækker han på spørgsmål og tanker, der er almengyldige og løfter erindringen op på et universelt og eksistentielt plan.

 

Læs hele portrættet på Litteratursiden.dk ved at klikke her.