Tema / Johannes V. Jensen 150 år

Johannes V. Jensen blev født den 20. januar 1873 i Farsø i Vesthimmerland. Faren var dyrlæge, og barndomshjemmet var præget af interesse for naturvidenskab og af en streng ateisme.

 

Flere af familiens 10 børn var optaget af det kreative, fx at skrive, male og fotografere, bl.a. søsteren Thit, der selv blev en stor forfatter og desuden er kendt for sin kamp for kvindesagen. 

 

Johannes flyttede efter studentereksamen i Viborg i 1893 til København for at læse medicin. Ved siden af studiet arbejdede han som journalist og romanforfatter. Efter to år droppede han dog studierne og helligede sig helt at være forfatter og skribent.

Stadig aktuel i dag

Johannes V. Jensen var en uhyre produktiv forfatter, der skrev både digte, artikler, noveller og romaner. De mest kendte er novellesamlingen Himmerlandshistorier og romanerne Kongens Fald og Den lange Rejse. I 1999 blev Kongens Fald ved læserafstemninger i Politiken og Berlingske kåret som århundredets bedste roman - og stadig i dag er det en gribende roman, der fortæller historien om den studerende Mikkel Thøgersen, hvis liv filtres sammen med kong Christian II's i 1500-tallets Danmark. 

 

En anden kortprosagenre, som Johannes V. Jensen opdyrkede, er myten, der giver et glimt af menneskets vilkår i naturen og tiden. Med naturen og det mytiske i centrum er der paralleller til aktuelle tendenser i litteraturen i dag, hvor klimakrise, økokritik m.m. danner baggrund for den såkaldte naturskrivning. De internationale bestsellerlister bugner med bøger om natur og om, hvad mennesket kan opnå af indsigt ved at opholde sig i den - emner, der også optog Johannes V. Jensen for 100 år siden. 

Darwinist, kontroversiel og Nobelpristager

Hans livsanskuelse forblev naturvidenskabelig gennem hele livet; han var darwinist, og biologien var hans ledemotiv. Hans tro på evolutionslæren er nok også årsagen til, at vi i dag ofte forbinder Johannes V. Jensen med både racisme og homofobi. I den såkaldte ”sædelighedsskandale” stod Johannes V. Jensen for et perfidt angreb på den homoseksuelle forfatterkollega Herman Bang i kronikken ”Samfundet og Sædelighedforbryderen” fra 1906.
 

Hans konfrontatoriske og kontroversielle stil var måske også baggrunden for, at der skulle 53 nomineringer til, før man endelig i 1944 tildelte Jensen Nobelprisen i Litteratur for hans poetiske fantasi, intellektuelle nysgerrighed og dristige og kreative stil.

 

Du finder masser af tekster af Johannes V. Jensen her på eReolen - herunder har vi udvalgt et par stykker.

God læselyst. 

 

Oprindeligt skrevet af Nina Ovesen, Aalborg Bibliotekerne.