Billede af en dreng og hans bamse, der kigger ud af vinduet

Tema / Jul: familieforhold, traditioner og juleklassikere

Vi fundet en række julebøger frem, som kan hjælpe med at gøre december ekstra hyggelig for hele familien og særligt de mindste i familien. Bøgerne giver samtidig en god anledning til at lave nogle aktiviteter sammen som familie og tale om familieforhold, tradition og relationer.

 

Lyt til en julekalender

Julekalendere er som regel noget vi forbinder med tv-serier, men faktisk findes der også en hel del julekalendere i bogformat, hvor man kan læse eller lytte til en lille historie hver dag i december op til juleaften. De er en rigtig god anledning til at få sat noget struktur på ventetiden, og så kan de med fordel anvendes som godnatlæsning i december måned.

 

Sigurd Barrett har lavet en sjov og finurlig julekrimi for børn på 24 afsnit, nemlig Detektiv Dunkeldirk og julemysteriet. Det er en hæsblæsende og medrivende fortælling om Detektiv Dunkeldirk, som modtager et mystisk brev, der potentielt kan sætte hele julen over styr. Nu er det hans job at få julen tilbage på rette køl.  Bogen er anbefalet fra 5 år og opefter, men det sjove sprog og den skæve historie inviterer også til at mindre børn i 3-4 års alderen sagtens kan lytte med.

 

Universet fra Troldeliv er efterhånden kendt og elsket af mange, og de to skabere bag, forfatter Sissel Bøe og illustrator Peter Madsen, har også lavet en hyggelig og hjertevarm kalenderhistorie om alle karaktererne fra troldefamilien. Troldeliv: Julekalenderbogen findes som lydbog her på eReolen i 26 afsnit. Den er indlæst med Ellen Hillingsøs dybe, varme stemme og er anbefalet til børn i alderen 5 år og opefter.

 

Juleklip for hele familien

Julen kan være en travl tid, og derfor kan det være rart at komme lidt ned i gear med en helt klassisk omgang juleklip. På eReolen findes der en masse bøger med inspiration til juleklip for hele familien. Sværhedsgraden varierer men herunder har vi fundet nogen bøger frem, der indeholder helt simple skabeloner til at klippe grise, juletræer og kræmmerhuse, så både børn og voksne kan være med. 

 

Juleeventyr med kendte og elskede karakterer

Julen er for mange forbundet med traditioner og familieritualer, og det gælder i høj grad også for det vi ser og læser i løbet af julen.

Kim Fupz Aakeson er kendt og elsket for sine børnebøger, og den populære forfatter har også givet sig i kast med juleeventyr. Han har bl.a. skrevet Fupz’ store julebog, som du kan lytte til på eReolen. Den er indlæst af Lars Thiesgaard, og hans behagelige stemme bringer en ro og varme til historien, der passer perfekt til juletemaet. Har man børn, der er vilde med Vitello og Lasse-leif vil det også være oplagt at kaste sig over Vitello køber en vidunderlig julegave og Lasse-Leif : DM i æbleskiver (og andre historier fra jul og omegn).

 

En af de julehistorier, jeg husker bedst fra min barndom er Astrid Lindgrens historie om Lotte, der holder jul i Lotte kan nemlig alt – næsten. Den søde historie om Lotte, der forsøger at redde julen, da det går op for familien, at der ikke er flere juletræer i byen, kan høres som lydbog på eReolen, oplæst af Laura Drasbæk. Af andre juleklassikere finder du også Nissebanden i Grønland og Nissemaskinen med Findus og Peddersen.           

 

God jul og god fornøjelse!