Island

Tema / Kærlighed og ægteskab

Når man befinder sig ude i den storslåede og voldsomme islandske natur, er det ikke svært at forestille sig, at her holder alfer, trolde og andre overnaturlige væsener til. Måske er det derfor, at mange islandske romaner har et skær af magisk realisme eller myte over sig; men af bøgerne nedenfor er det nok kun den norsk/svenske forfatter Margit Sandemos serie om Heksemesteren, der har decideret overnaturlige toner.

De romaner, jeg her har valgt ud, har alle sammen temaet ægteskab og/eller kærlighed. (De to ting behøver jo heldigvis ikke stå i modsætning til hinanden) 

Salka Valka af Nobelprisvinderen Halldór Laxness har ikke hovedfokus på kærlighed eller ægteskab, men er en socialrealistisk samfundsskildring. Alligevel hører denne perle til her, da den er blændede i sin skildring af den unge kvindelige hovedperson.

Jeg må med skam tilstå, at jeg ikke har fået læst bogen endnu, selvom min 100-årige (olde)faster, Marie, roste den til skyerne over for mig, da jeg var ung bibliotekarstuderende for nogle-og-fyrre år siden. Så langt om længe er Salka Valka sikret en plads på min iPad til vinterferien i de norske fjelde.

Endelig kan jeg nævne, at har du lyst til at udforske emnet kærlighed og ægteskab i vikingetiden, kunne du jo starte med en  af sagaerne.

 

God fornøjelse med lytningen!

/Hanne Ougaard, bibliotekar i Kultur Østerbro, Københavns Biblioteker

 

Foto: Uffe Ougaard 2003