Tema / Kampen for ligeværd og frihed

Året er ved at gå på hæld og det samme er årtiet. Men inden vi skyder nytåret ind, kigger vi tilbage på nogle af alle de læseværdige bøger, som blev udgivet i året og årtiet, der gik. Vi har kværnet os igennem stakkevis af bøger, og det er derfor ikke så underligt, hvis vi en gang imellem mister overblikket over alle de gode bøger, der findes derude. Det er der heldigvis råd for.

 

Her anbefaler Lindhardt og Ringhof bogen "Med hånden på rattet: En saudiarabisk kvindes kamp for ligeværd og frihed", som faktisk er udgivet i 2018, men som er blevet anbefalet og diskuteret utallige gange i år i Lytteklubben på Facebook.      

 

Manal al-Sharif blev en verdenskendt aktivist, da hun i 2011 lagde en video af sig selv bag rattet ud på YouTube og Facebook. Normalt ville en sådan video ikke få meget opmærksomhed, men da det ikke er tilladt for kvinder at køre bil i Saudi-Arabien, gik videoen hurtigt viralt. Og klokken to samme nat blev Manal al-Sharif arresteret af Saudi-Arabiens hemmelige politi og sad fængslet i ni dage. Anklagen lød: ”Kørsel i kvindelig tilstand.”

 

 

Et unikt indblik i en lukket verden

Manal al-Sharif fortæller i sin bog Med hånden på rattet: En saudiarabisk kvindes kamp for ligeværd og frihed om sin kamp for at give kvinder i Saudi-Arabien retten til at køre bil. Men bogen handler om meget mere end det. Bogen giver et sjældent indblik i en kultur, hvor piger og kvinder i den grad undertrykkes og ikke er i nærheden af, at have de samme rettigheder som mænd. Hun fortæller ærligt og nøgternt om den tyranni og uretfærdighed som kvinder udsættes for hver eneste dag i Saudi-Arabien. Med hånden på rattet er også et personligt portræt af og fra en kvinde, der har haft modet til at bryde ud og til at kæmpe for ligeværd og frihed. En ekstraordinær kvinde, der frygtløst bryder tabuer - uagtet konsekvenserne. Bogen er en øjenåbner og tager læserne med ind i en verden, som normalt er lukket for et vestligt publikum.

 

 

Fra stærkt religiøs til aktiv kvinderettighedsforkæmper

I bogen følger vi Manal al-Sharif fra hendes fattige og ofte brutale opvækst i den hellige by, Mekka. I sin tidlige ungdom var hun stærkt religiøs og brændte fx sin mors modeblade og smeltede sin brors kassettebånd i ovnen, fordi fotografier og musik var forbudt ifølge islamisk lov. Under sine universitetsstudier ændrede hun gradvist opfattelse, og i de følgende ti år blev hun mere og mere opmærksom på den himmelråbende uretfærdighed og de ofte paradoksale restriktioner, som fundamentalistisk islam tvinger kvinder til at leve under.

 

 

”Det tog mig seks år at skrive bogen. Jeg skrev det meste på arabisk og oversatte til engelsk. Jeg udgød tårer og knuste mit hjerte mindst ti gange, når jeg gennemgik dagbøger, breve og fotos som research til denne selvbiografi. Men på en måde blev det god terapi for mig”, fortæller Manal al-Sharif.

 

 

I dag betragtes Manal al-Sharif som en af verdens førende kvinderettighedsforkæmpere. Hun er bl.a. blevet hædret af Oslos frihedsforum og af magasinerne Foreign Policy og Forbes. I 2012 kom hun på Time Magazines liste over verdens 100 mest indflydelsesrige mennesker. Den YouTube-video, hvor hun har filmet sig selv mens hun kører bil, betegnes af New York Times som en vigtig brik i det arabiske forår.