Tema / King: Noveller kræver disciplin

Den amerikanske forfatter Stephen King er kongen af gys, og denne genre mestrer han både i sine murstensromaner og sine noveller. For nyligt lånte jeg på eReolen Global lydbogen The Bazaar of Bad Dreams, som er en novellesamling af netop Stephen King og hvortil han selv har indlæst et spændende forord. I forordet fortæller han blandt andet om, hvorfor han holder så meget af at skrive noveller.

 

Uddrag fra forordet:

Stephen King: ”Mange spørger mig, hvorfor jeg stadig skriver noveller. Der er en simpel grund: At skrive noveller gør mig glad, for jeg er skabt til at underholde. Jeg er ikke ret god til at spille guitar, og jeg kan slet ikke steppe. Men det her, det kan jeg. Og det gør jeg så."

 

"Jeg er romanforfatter af natur, det vil jeg medgive. Og jeg har en forkærlighed for de lange bøger, som skaber en fordybende oplevelse for læser og forfatter, og hvor fiktionen næsten kan blive til virkelighed. […] Men der er noget særligt ved en kortere, mere intens oplevelse. Det kan være forfriskende, næsten chokerende. Som en vals med en fremmed, som du aldrig ser igen. Eller et kys i mørket. Eller en smuk kuriositet lagt frem på et billigt tæppe i en gadebazar."

 

"Det ville være løgn, hvis jeg sagde, at jeg altid elsker den strenge disciplin, kort fiktion pålægger forfatteren. Noveller fordrer en form for akrobatiske evner, som kræver meget tid og øvelse. Let læsning er et produkt af svær skrivning, siger nogle lærere. Og det er sandt. Et fejltrin, som kan overses i en lang roman, bliver pinligt iøjenfaldende i en novelle. Streng disciplin er nødvendigt.”

 

Nysgerrig efter mere?

Vil du høre Stephen King(s egen stemme) fortælle om at skrive romaner, noveller og alt muligt andet, så kan du låne novellesamlingen The Bazaar of Bad Dreams i app'en Libby. Den findes også som ebog. Herunder har jeg samlet en række andre noveller, som du også kan kaste dig over, når du er færdig med King. Hvis du ikke mener, man sådan lige kan blive færdig med King, så kan du finde en masse af hans bøger på både dansk og engelsk på eReolen og i Libby - bl.a. Stephen King: On writing - a Memoir of the Craft, hvor han fortæller mere om sine skriveprocesser.

 

God fornøjelse! 

/ Emma, redaktør på eReolen