Landevej igennem en skov

Tema / Udkantskrimier og mord på de danske øer

Mange danske krimier foregår i storbyerne. Men engang imellem kan det være rart med et sceneskift. Jeg har fundet nogle bøger frem, jeg selv har læst med stor fornøjelse, når jeg har haft lyst til at forlade storbyens hårdkogte miljøer, og i stedet drage ud mod lidt mere landlige omgivelser, hvor den lokale egns særkende og sociale miljøer inddrages i fortællingen.  

 

Landlige kriminalgåder 

En af mine yndlinge i denne ende af krimigenren er Anita Lillevang og hendes serie om journalisten Carla og lokalbetjenten Lars. Carla er socialt udsat men slår sig ned i en mindre østjysk by på landet. Her bliver hun blandet ind i forskellige kriminalgåder, og undervejs møder hun den lokale betjent Lars. Det er en solidt fortalt krimi og kombinationen af en krimigåde og fortællingen om det at være social sårbar fungerer utrolig godt.

 

Mord på de danske øer

Claus Holm Thomsen og Maria Kjær-Madsen har begge henlagt deres krimier til Langeland. Begge forfattere skriver medrivende krimier, hvor den lokale egn og fængende sidehistorier flettes ind i plottet.

 

Vi bliver på de danske øer, denne gang på Lolland, hvor for et par år siden var på ferie. Jeg kan godt lide at læse om de steder, hvor jeg er på ferie, og derfor læste jeg i den forbindelse Nina Sahls krimi Den sidste dag med uskyld - en stille men interessant fortælling om en lille piges forsvinden, der helt klart også er en læesanbefaling værd - også selvom man ikke skulle befinde sig på Lolland. 

 

En af de øer hvor jeg drømme om at tage på ferie engang er Samsø. Her har Lena Jo Hursh skrevet Samsø-krimien Mord i Pillemark, som jeg lige har læst. Det skinner tydeligt igennem i bogen at forfatteren kender sin ø, og du ville uden problemer kunne hoppe på en cykel og køre øen rundt i hovedpersonens fodspor. Det giver en stærk fornemmelse af egnen, som kun gør krimigåden endnu mere troværdig.

 

/Lone, Esbjerg Bibliotek