Kvindernes kampdag-artikel-billede

Tema / Kvindernes kampdag: kropspositivisme og søstersolidaritet

I dag er det kvindernes kampdag, og i anledning af månedens tema har vi fundet en række debatbøger som taler ind i alle de tabuer, fordomme og myter, som kan dukke op, når snakken går på kvinder og kønsroller. Der er rigeligt med fordomme om kvinder og kønnene generelt – og ikke mindst feminisme. Faktisk har jeg svært ved at komme på et andet emne, der er lige så omgærdet af fordomme og myter, som netop feminisme. Men det er der heldigvis flere, som forsøger at lave om på.

 

Herhjemme er det kvinder som bl.a. Nikita Klæstrup, Louise Kjølsen og Ekaterina Andersen, der står bag radioprogrammet og bogen Ludermanifestet. Indenfor de sidste to år har de gjort deres for at ændre opfattelsen af, hvad en feminist kan være. I både medier og presse har de været nogen af de mest bemærkelsesværdige fortalere for den såkaldte fjerdebølgefeminisme.

 

På den internationale scene er det kvinder som professor og forfatter Roxanne Gay og den nigerianske bestsellerforfatter Chimamanda Ngozi Adichie, der er med til at sætte tonen i feminismedebatten i det 21. århundrede. Begge har de gjort sig bemærket ved at vise et inkluderende, personligt og anderledes syn på feminisme. Bl.a. afholdte Adichie i 2013 TED-talken We Should All Be Feminists, der året efter blev udgivet i essay-format. Dele af hendes tekst er også blevet brugt af sangerinden Beyoncé og som statement-t-shirts hos det store modehus Dior.

 

Der er altså i den grad blevet sat fokus på kvindernes position i samfundet indenfor de seneste par år – og der bliver også løbende gjort status på ligestillingsdebatten herhjemme. 2018 blev for alvor året, hvor vi satte fokus på kropspositivisme og søstersolidaritet. Og her har det især været de sociale medier, som har båret debatten. Flere og flere kvinder, kendte såvel som "ikke-kendte", dedikerer deres Instagram-profiler til at hylde kvindekroppen i al dens skønhed og forskellighed. Her er det især kvinder som skuespilleren Lena Dunham, der er kendt for tv-serien Girls, som har været med til at udfordre vores syn på, hvilke kroppe vi ser i mediebilledet. I selvbiografien Not That Kind of Girl fortæller hun hudløst ærligt om sit eget forhold til slankekure, seksualitet og kærlighedsforhold. Personligt synes jeg, at det er en kærkommen og opløftende tendens, som forhåbentligt fortsætter i 2019 og kan hjælpe piger og kvinder i alle aldre og samfund til at elske sig selv og deres krop præcis, som den er.

 

Rigtig god kampdag til alle!