Tema / Kvindernes krimier på kampdagen

I dag er det kvindernes kampdag, og fordi eReolen har krimitema, hylder vi i dagens anledning de mange seje kvinder, der i allerhøjeste grad har vist deres værd inden for krimigenren. Faktisk domineres tidens kriminalromaner af kvindelige forfattere, og også de kvindelige hovedrolleindehavere er godt med.

Men alt er ikke lyserødt i kriminallitteraturens verden. Me too-kampagnen har slået benene væk under mangen en magtmisbrugende mand verden over - og den øgede bevidsthed om kvinders position i samfundet og i kulturen er heller ikke gået krimigenrens næse bi.

I januar udmundede misæren i, at en ny litterær pris blev indstiftet - i form af Staunch Book Prize, der hædrer bøger, hvor kvinder ikke bliver voldtaget og myrdet som det evige offer, mens mændene oftest 'nøjes med' at blive skudt, når de er i gang med noget heroisk.

Vi ikke kan garantere, hvorvidt ofrene i nedenstående krimier er kvinder eller ej, det må man selv udforske, men sikkert er det, at en dygtig nordisk forfatterinde står bag ordene, og at de har en kløgtig kvinde i hovedrollen!

God fornøjelse - og god kampdag!