Tema / Læs med sanserne

Kender du det, når steder, aktiviteter eller tidsperioder får dig til at huske tilbage på hovedpersoner, forfattere eller særlige stemninger i lydbøger, du har lyttet til?

Sidste år flyttede jeg i et hus med en kæmpe have, og efter at have tilbragt utallige timer med en lydbog i ørerne, mens jeg luger, sår og høster grønsager, er jeg begyndt at lægge mærke til, hvordan bøgernes universer hænger fast i de bestemte aktiviteter og områder i haven. Jordbærbedet emmer af Lykke-Per, langs bedet med bønner sværmer Allan Olsens barndomshjem i Hjørring, blomsterbedet er fyldt op med aarhusianske streetart-fornemmelser fra Blækhat, kartoffelbedet med Thomas Korsgaards tilbageblik på Skive-egnen osv osv.

 

Men det er vel egentlig ikke så underligt, at lydbøger på denne måde forankrer sig sansningerne på de steder, de læses? I mange år har vi hørt, at vi lærer allerbedst med vores sansemotoriske hukommelse – jo mere, vi bruger kroppen, jo bedre husker man.

 

Og så er lydbøger jo samtidig helt fænomenale til virkelig at skabe billeder i fantasien, fordi hjernens visualiserende processer kan arbejde frit, når vi læser med ørerne frem for øjnene. Det kan du læse mere om her. Samtidig er de gode til at åbne op for vores følelsesregister undervejs, fordi man ved at lytte til en historie frem for f.eks. at se en film afkræves et følelsesmæssigt og fysiologisk engagement, mens man forankrer sine egne billeder med ordene. Det kan du læse her.

 

Alt i alt tror jeg, at lydbøgerne kan give en helt anderledes sansemættet og stedsforankret læseoplevelse end skrevne bøger eller film. Ikke dermed sagt at det ene er bedre end det andet – men der er helt klart en forskel.

Her har jeg fundet nogle af de bøger, som har indprentet sig i og rundt omkring mig.